Индия строи нова военноморска база, заради нарастващото напрежение около Китай

Индия строи нова военноморска база, заради нарастващото напрежение около Китай

Тъй като напрежението между Делхи и островната държава нараства.

Индия обяви планове за нова военноморска база край югозападното крайбрежие на страната и близо до Малдивите. 
Индийският флот заяви в събота, че планира да построи база, наречена INS Jatayu на Миникой, най-южния остров в архипелага Лакшадвип.
 
Индийските острови Лакшадвип се намират на около 130 километра северно от Малдивите. По-подробен план ще бъде публикуван в сряда.
Базата ще подобри оперативния обхват и ще улесни оперативните действия на индийския флот за борба с пиратството и антинаркотичните операции в Западно Арабско море. Той също така ще увеличи възможностите на индийския флот като първи реагиращ в региона и ще увеличи свързаността с континента, се казва в изявлението на флота.
 
Индийският флот заяви, че базата е част от политиката запостепенно увеличаване на инфраструктурата за сигурност на стратегически важнитеострови.

Индия вече има база в Лакшадвип, INS Dweeprakshak на Каваратти.

Напрежението между Индия и Малдивите нарасна. Откакто президентът на Малдивите Мохамед Муизу дойде на власт миналата година.

След като пое властта, Муизу посети Китай преди Индия и заяви, че малкият размер на Малдивите не е повод за никого да тормози страната. В очевиден отговор на призивите в индийските социални медии за туристите да бойкотират Малдивите. След като трима малдивски заместник-министри направиха пренебрежителни постове за индийския премиер Нарендра Моди.

По-късно министрите бяха отстранени.

През февруари Муизу поиска от Индия да замени военния персонал, който управлява самолети за хуманитарна служба, базирани на Малдивите, с цивилен технически персонал. Смята се, че най-малко 75 индийски военни са на Малдивите и известните им дейности включват транспортиране на пациенти от отдалечени острови и спасяване на хора в морето.
 
Източник: apnews.com   Превод и редакция: ОТ УПОР

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News и в Телеграм