Зеленски с нови ключови назначения в армията

Зеленски с нови ключови назначения в армията

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви пет нови назначения във висшия ръководен състав на украинската армия, предаде Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че действията на държавния глава са последвали назначението на генерал-полковник Олександър Сирски за главнокомандващ въоръжените сили на страната на мястото на Валерий Залужни.
В своето традиционно вечерно обръщение към нацията Зеленски каза, че е прекарал деня в срещи с военното ръководство и че опитни „в тази война командири“ ще поемат нови длъжности. Този месец руската пълномащабна инвазия в Украйна ще навлезе в третата си година.
С ранга на заместници на Сирски ще бъдат полковниците Вадим Сухаревски и Андрий Лебеденко, които ще ръководят съответно безпилотните системи, включително развитието на действията с дронове, и технологичните въведения в бойните системи.
Зеленски добави, че е одобрил кандидатурите на трима бригадни генерали за заместници на началника на генералния щаб на украинската армия. На въпросния пост тази седмица по препоръка на Сирски бе назначен генерал-майор Анатолий Бархилевич.
Новоназначените са Володимир Хорбатюк, който ще е оперативен началник, Олексий Шевченко, отговорен за организацията на дейностите, и Михайло Драпати, ръководещ обученията.
„Продължаваме да обновяваме нашия ръководен състав“, каза Зеленски, цитиран в неговия канал в приложението „Телеграм“ и БТА.  Полковник Вадим Сухаревски – неговият фокус е върху безпилотните системи и развитието на използването на дронове от нашите войници, и полковник Андрий Лебеденко – неговият фокус е върху иновациите, по-специално технологичния компонент на армията и бойните системи – са назначени за заместници на командващия главен Александър Сирски.

 Необходима е ясна практика с новите технологии. Има повече от достатъчно теории; всичко трябва да работи на практика в името на украинските цели и максималното запазване на живота на нашите войници. 

Бригаден генерал Володимир Хорбатюк – неговият фокус е върху оперативната работа, 

щабната работа, планирането, управлението, във всеки щаб, те трябва напълно да разбират фронта, бригаден генерал Олексий Шевченко – фокусът му е върху логистиката, осигуряването на максимално качество на логистиката в нашата армия, и бригаден генерал Михайло Драпатий – той ще отговаря за качествената подготовка на нашите военни – са одобрени за заместници на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Целият реален опит на бойните командири, бойните бригади, нашите части, които са изградили качествена система за обучение на войници и оценка и анализ на бойните действия – целият този опит трябва да бъде приложен за успеха на Въоръжените сили на Украйна.

Също така проведох среща относно украинското производство на оръжие и боеприпаси – всичко, което вече произвеждаме и което планираме да произвеждаме. Дронове, артилерия и снаряди, нашето оборудване. Акцент бе върху разработването и осигуряването на мобилни огневи групи. 

Главнокомандващ, командири, държавни служители. Ясни задачи по финансиране и ускоряване на договорите. Всичко планирано за годината ще бъде изпълнено, обеща той.

Говорих с френския президент Еманюел Макрон. Това бяха много ползотворниразговори. Необходим точно сега. Съдържанието на разговорите, което със сигурност ни укрепва – всички в Европа. Информирах за ситуацията на бойното поле – всичко много ясно. За заплахите, за нуждите ни. Задълбочено обсъдихме какво ще укрепи нашите войници. РЕБ и ПВО, артилерия. 

Обсъдихме настоящия недостиг на артилерийски снаряди и как можем да го запълним. Украйна оценява лидерството на Франция в Коалицията за укрепване на нашата артилерия, създадена в Рамщайн, което добавя перспектива към нашата защита срещу руски атаки.

Обсъдихме подробно и споразумението за сигурност между нашите държави – ангажименти за сигурност. 

Вече финализираме споразумението. Екипите работят активно и можем да достигнем много амбициозно ниво, което ще бъде необходим сигнал към цялата световна общност. Сигнал, че Европа знае как да защити живота, знае как да добави сигурност – за поколенията, каза още Зеленски.

Припомняме, че на 8 февруари Зеленски извърши най-сериозните размествания във военното ръководство на страната от началото на пълномащабната война. Той отстрани Валерий Залужни от поста главнокомандващ на ВСУ и на негово място назначи Олександър Сирски, който преди това ръководеше сухопътните войски на ВСУ.

Генерал-лейтенант Сергий Шаптала бе освободен от поста началник на Генералния щаб на ВСУ. На негово място е назначен Анатолий Баргилевич.

Междувременно главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски поздрави своите заместници и новите заместник-началници на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна.

„Всички те са опитни офицери, които имат огромни знания и опит, което със сигурност ще ускори нашата победа“, увери главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна.

Ето кои са новите висши военни:

Вадим Сухаревски

Той е командир на 59-та отделна мотопехотна бригада от 2022 г. През 2021-2022 г. е началник-щаб на 35-та бригада морска пехота, през 2016-2021 г. – командир на 503-ти батальон морска пехота.

Той беше първият офицер от украинските въоръжени сили, под чието командване беше открит огън за поразяване на руски бойци. На 13 април 2014 г. участва в първата битка от войната в Донбас – при Семеновка.

От февруари до октомври 2004 г. участва в Мироопазващата мисия в Ирак в състава на 6-та отделна механизирана бригада. Участник в битката при Ал-Кут.

Владимир Горбатюк

Той е бригаден генерал от въоръжените сили на Украйна. От април 2014 г. е ротационен командир на украинския контингент в Косово.

През 2015 г. е назначен за командир на 54-та отделна механизирана бригада на украинските въоръжени сили.

Алексей Шевченко

Той е полковник от Въоръжените сили на Украйна, началник на Житомирския военен институт на името на С. П. Королев.

Служил е на командни длъжности в артилерийски части, като заместник-началник на Националната академия на сухопътните войски на името на хетман Петро Сагайдачен. На 19 април 2022 г. е назначен за началник на Военна академия, разположена в град Одеса.

Михаил Драпати

Той е бригаден генерал, бивш командир на 58-ма мотопехотна бригада и Херсонското военно поделение.

Бил е командир на 2-ри механизиран батальон от 72-ра отделна механизирана бригада. Подразделения на 2-ри батальон на бригадата бяха разположени около Мариупол. Той командва операцията за отблъскване на опита за въоръжено превземане на града на 9 май.

През август 2016 г. е назначен за командир на 58-ма отделна мотопехотна бригада, която изпълнява задачи в Авдиевка и Ясиноватски район на Донецка област. Преди това е бил и началник-щаб в 30-а отделна механизирана бригада.

През август 2019 г. прехвърля 58-а бригада на друг командир и започва двугодишно обучение като студент в Националния университет по отбрана на Украйна „Иван Черняховски“.

Андрей Лебеденко

Към този момент няма публично достъпна информация за полковник Андрей Лебеденко. Името му е в списъка на лицата, наградени с орден „Даниил Галицки“. Лебеденко получи наградата през 2022 г.

 

Източник: Епицентър

 

Още новини четете в категория Свят