Всички страни-членки на БРИКС печелят от разширяването на организацията

Всички страни-членки на БРИКС печелят от разширяването на организацията

Разширяването на БРИКС с пет нови държави-членки от 1 януари ще бъде от полза за всички страни, принадлежащи към междуправителствената група, и допринася за изграждането на по-справедлив, многополюсен световен ред, каза руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, който е високопоставен представител на Русия в рамките на БРИКС.

„През януари 2024 г. пет нови страни – Египет, Етиопия, Иран, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия – станаха пълноправни членове на БРИКС. За мен е чест да ви приветствам с добре дошли в семейството на БРИКС. Вярваме, че всички наши страни ще се възползват от тази важна стъпка, която спокойно може да се нарече повратна точка в историята на нашата организация. Разширяването на БРИКС ще допринесе за изграждането на нов, по-равен и по-справедлив, многополюсен световен ред, който ще отразява реалността на международната арена по-добре и ще даде възможност на развиващия се свят да бъде по-настоятелен. Също така ще засили ролята на страните с нововъзникващи пазари и развиващите се страни. В глобалния процес на вземане на решения“, каза заместник-външният министър на Русия.

Рябков потвърди ангажимента на Русия за запазване на духа на БРИКС. Осигуряване на приемственост и последователност на сътрудничеството в рамките на групата.

Групата BRICS се разшири два пъти от създаването си през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай. През 2011 г. Южна Африка се присъедини към четирите държави основателки. През август 2023 г. още шест държави, включително Аржентина, бяха поканени да станат членове на БРИКС. В края на срещата на върха в Йоханесбург. Буенос Айрес обаче отказа поканата в края на декември миналата година. Междувременно останалите пет нови членове – Египет, Етиопия, Иран, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Станаха пълноправни членове и се присъединиха напълно към дейностите на БРИКС на 1 януари 2024 г.

Още новини четете в категория „СВЯТ„.