ВРЪЩАТ НИ В КАМЕННАТА ЕРА! Нов проект светкавично ликвидира ТЕЦ-овете

ВРЪЩАТ НИ В КАМЕННАТА ЕРА! Нов проект светкавично ликвидира ТЕЦ-овете
Според документа само до 2025 година, тоест само за 12 месеца трябва да бъдат закрити 600 мегавата въглищни мощности. Това е една много голяма централа или няколко по-малки

Нов проект за Стратегия за устойчиво развитие на енергетиката до 2030 година с хоризонт до 2050 година с автор Министерство на енергетиката прави на пух и прах споразумението, което синдикатите на енергетиците и миньорите подписаха в парламента с основните политически сили и правителството на 3 октомври и което бе одобрено с решение на Народното събрание, позовава се на свои източници агенция ПИК.

Според документа само до 2025 година, тоест само за 12 месеца трябва да бъдат закрити 600 мегавата въглищни мощности. Това е една много голяма централа или няколко по-малки.

През 2026 година трябва да бъдат ликвидирани още 300 мегавата, а до 2030 година трябва да изчезнат общо 1900 мегавата, това е равно на почти целия АЕЦ „Козлодуй“.

Всички приказки, че централите ще работят до 2038 година, се оказват поредната нагла и безочлива лъжа на сглобката. Това е крещящо нарушение на Конституцията и правния ред в страната и може да доведе да огромно социално напрежение в навечерието на зимата, споделят пред информационната агенция запознати със случая.

Според тях синдикати и работници са като попарени от подобно безочие и са започнали бързо подготовка на протести, пред които есенното блокиране на магистрали щяло да изглеждат като „невинна репетиция”.

Обмисля се и започването на ефективни стачни действия още през зимните месеци, което може да доведе страната до енергиен колапс.

Още новини четете в категория Новини