Виктор Орбан към Зеленски: Оставете оръжието, за да намерите мир

Виктор Орбан към Зеленски: Оставете оръжието, за да намерите мир

Унгарският лидер Виктор Орбан често е описван като най-близкия европейски съюзник на президента Путин. Вчера той беше на първото си посещение в Украйна от началото на войната, където призова президента Володимир Зеленски за „прекратяване на огъня“ с Русия.

Орбан разби позициите на други западни лидери, за да се оплаче, че съпротивата на Украйна срещу Русия означава, че мирните преговори отнемат „твърде дълго“.

„Помолих президента да помисли дали можем да променим реда и да ускорим мирните преговори, като първо сключим примирие“, каза той.

„Прекратяването на огъня, свързано с краен срок, би дало шанс за ускоряване на мирните преговори. Проучих тази възможност с президента и съм благодарен за неговите честни отговори и преговори.”

Зеленски учтиво подчерта необходимостта от „справедлив мир“, запазване на суверенитета на Украйна за присъединяване към НАТО и връщането на територията, нападната от Русия, както и призова Орбан да се увери, че Европейският съюз продължава военната помощ и подкрепа

„Също така е много важно за всички нас в Европа подкрепата на Европа за Украйна да остане на достатъчно ниво, включително нашата защита срещу руския терор“, каза той.

В навечерието на посещението на Орбан Владимир Фесенко, украински политически анализатор, който се смята за близък до президентската канцелария, предположи, че приоритетът във всички мирни преговори с Русия е да се гарантира, че страната ще остане суверенна държава, вместо да си върне Крим и други територии, завзети от Москва.

„Окупираните територии могат да бъдат върнати по-късно. Запазването на държавата и нацията е основното в момента, както и влизането на страната в ЕС и НАТО. Това е формулата на нашата победа“, каза Фесенко пред украинските медии.

Той също така заяви, че Зеленски е бил принуден да влезе в капан от политическите си съперници.

„Те казват: „Трябва да се съгласите с мира“, тъй като е невъзможно да спечелите войната поради несравнимостта на ресурсите. Но ако сключите мир с Русия, това е, вие сте предател.“

Имам малко любов между Орбан, консервативен националист, и Зеленски, като Орбан е открит критик на западната военна помощ за Украйна, която граничи с Унгария. Двамата често са заснемани от камерите на срещите на върха в интензивни разговор.

По-рано Орбан описа Зеленски като „противник“ заради отношението на Украйна към нейното унгарско малцинство от 156 000 души. Зеленски подчерта липсата на подкрепа от страна на Орбан за Киев след руската инвазия и използването на националното вето в ЕС, за да отложи и да се пазари за помощта за страната.

Миналата седмица правителствата на ЕС се съгласиха да използват 1,4 милиарда евро замразени руски активи за финансиране на военна помощ за Украйна, заобикаляйки унгарското вето. Докато Будапеща обвини ЕС в „безсрамно“ нарушаване на собствените си правила, нямаше правно предизвикателство, тъй като Унгария продължава да забавя плащанията на помощ на стойност 6,6 милиарда евро за Украйна.

Орбан беше един от последните останали лидери в ЕС, които не са посещавали Киев и е един от изключително малкото западни правителствени ръководители – заедно с Карл Нехамер, австрийския канцлер – които са се срещали с Путин след руското нахлуване в Украйна.

Преди да излезе „от пистата“ на мирните преговори, унгарският лидер пристигна в Киев, когато пое кормилото на ротационното председателство на ЕС. Той каза:

„Целта на унгарското председателство е да допринесе за решаването на предизвикателствата пред ЕС. Ето защо първото ми пътуване беше до Киев.“

Андрий Джермак, ръководител на канцеларията на украинския президент, написа в канала си в Telegram: „Направихме много за това посещение. Важно е да говорим за бъдещето на Европа, сигурността, международното право и формулата за мир.“

В нещо като дипломатически пробив Зеленски обяви, че Украйна и Унгария са се споразумели за „нов двустранен документ между нашите страни, който ще регулира всички наши отношения“.

Орбан одобри официални „преговори за присъединяване“ на Украйна и описа пътуването като „първите стъпки“ към мира. Тъй като Унгария пое шестмесечното ротационно председателство на ЕС под мотото „Да направим Европа велика отново“, той пое писмени ангажименти да постигне напредък по молбата за членство на Украйна и да „продължи да ускорява“ финансирането.

Орбан, гръмогласен евроскептик, раздразни други страни от ЕС, като изтъкна недоволството на хората от проевропейските центристки партии в цяла Европа след гласуването на първия тур във Франция.

В неделя във Виена той стартира нова твърдо дясна общоевропейска група „Патриоти за Европа“ с австрийски и чешки евроскептици, като каза, че още партии ще се присъединят до края на седмицата.

„Нещата не могат да продължават така в Брюксел, нещата трябва да се променят“, каза той в понеделник вечерта.

„Първият източник на нашия оптимизъм е, че хората искат промяна. Но бюрократите в Брюксел мислят друго, те не искат промяна. Но това добавя към нашия оптимизъм, защото прави факта, че е необходима промяна, още по-очевиден.“

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News