АКТУАЛНИ

В Париж се провежда шествие срещу антисемитизма

В Париж се провежда шествие срещу антисемитизма
В Париж се провежда голям републикански поход срещу антисемитизма на фона на зачестилите враждебни прояви срещу еврейската общност във Франция след атаката на „Хамас“ в Израел

Поне 10 000 души се стекоха към Дома на инвалидите, откъдето потегли шествието, отричащо антисемитизма. То е организирано по призива на председателите на двете камари на френския парламент.

В кортежа участват 24 министри, начело с премиера Елизабет Борн, представители на повечето политически партии, двама бивши президенти и много граждани, които потеглиха, пеейки „Марсилезата“.

Президентът Еманюел Макрон не присъства лично, а се обърна писмено към нацията с апела да не се поддава на антисемитизма и да остане сплотена в републиканските и демократичните ценности.

Подобни шествия преди обед се състояха в Страсбург, Тулуза, Рен и други градове.

В редиците на похода се забелязват и фигури от крайнодясната партия „Национален сбор“, чието присъствие разгневи и отказа от участие членовете на радикалната левица „Непокорна Франция“.

Лидерката Марин льо Пен отклони въпросите на медиите за миналото на националистическата партия, свързано с антисемитизма.

След атаката на „Хамас“ на 7 октомври във Франция са регистрирани над 300 прояви на антисемитизъм, арестувани са над 100 души, а в социалните мрежи са засечени хиляди съобщения, съдържащи език на омраза.