Тошко Йорданов: Когато Кирил Петков говори за ДАНС – трябва да ви светне една голяма червена лампа в главата

Тошко Йорданов: Когато Кирил Петков говори за ДАНС – трябва да ви светне една голяма червена лампа в главата

„Службите бяха принудени да изгонят всякакви хора – бавачки, чистачки, бояджии, , за да му направят бройката“, подчерта председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред Нова телевизия.

„Не съм наясно с документацията. Нито съм в ДАНС, нито съм управляващ. От наблюденията в работата ми с Кирил Петков знам, че той обикновено лъже по тема на ДАНС. Знам, че предишният път, когато изгониха половината руско посолство – това беше по негово желание. ДАНС тогава казаха, че имат сведения за около 15 души, които извършват шпионска дейност. Но той каза: „Не ме интересува, изгонете 70 души”.

Аз бях на срещата, на която извикахме шефовете на ДАНС, НСО и Военно разузнаване. Поканихме и Кирил Петков в парламента, когато стана тази история.

И те разказаха за това събрание на МС, което не се е протоколирало. Дойдоха и председателите на ПГ в кабинета на председателя на НС и разказаха какви са били исканията на Кирил Петков. Как са били принудени да изгонят всякакви хора – бавачки, чистачки, бояджии, какво се сетите, за да му направят бройката.

Затова когато Кирил Петков говори за ДАНС – трябва да ви светне една голяма червена лампа в главата“. Това заяви в предаването „Събуди се” на Нова телевизия председателят на ПГ  на ИТН Тошко Йорданов , коментирайки критиките на съпредседателя на ПП Кирил Петков към ДАНС на фона на шпионския скандал с руските духовници.

На въпрос ДАНС върши ли си работата, при положение, че има данни за 15 шпиони, а се гонят 70 души, Йорданов при предишното експулсиране на хора от руското посолство „министър-председателят Кирил Петков, не си е свършил работата”.

„Аз не съм оперативен работник. Но предполагам от филмите, които сме гледали, че кат знаеш кои са шпионите, трябва да ги следиш, за да видиш с кого имат срещи. няма посолство, което да няма агентурни хора, Включително и нашата държава има такива. Искам да кажа,ч е обикновено ги следят, за да видят с кого от съответната държава се срещат”, подчерта той.

И допълни: „Гадният шпионин, този, който трябва да преследваме, е този, който предава собствената си държава.

А в случая с руските свещеници – нямам представа, защото не съм от ДАНС, не съм и от другата страна. Но по принцип, когато посягаш на нещо, свързано с вярата, трябва да си готов да си понесеш последствията, защото хората там не разсъждават логично. там е емоционално”.

Той коментира и идеята за реформи в службите. „Нние казахме, че тази идея е тъпа. Защото да обединиш военно разузнаване с другото разузнаване е глупаво. Няма го никъде по света. В Америка да речем, има 17 разузнавателни служби и те не са обединени.

Работят в конкуренция. И освен това, генерал Атанасов, така нареченият генерал Атанасов – той е човек, който би искал той лично да контролира службите.

Нямате представя каква амбиция беше да става шеф на комисията за СРС-тата. Всеки един парламент, в който аз съм бил. Там има фиксация. Предложението, което той направи – граничат с желание за тотален контрол. Аз тирани не обичам“, категоричен е Йорданов. 

Тошко Йорданов: Когато Кирил Петков говори за ДАНС – трябва да ви светне една голяма червена лампа в главата

Целия разговор гледайте във видеото. 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News