The Times: Зеленски промени решението си да уволни Залужни

СКАНДАЛ! Зеленски продавал натовско оръжие на "Хамас"

Украинският президент Владимир Зеленски промени решението си да уволни главнокомандващия на ВСУ Валери Залужни след натиск от други военни командири и международни партньори, съобщи The Times, позовавайки се на източници.

Според изданието Залужни е бил извикан в кабинета на украинския президент на 29 януари. По време на срещата той е казал на Зеленски, че ситуацията на фронта за Киев не е толкова положителна, колкото са му казали неговите съветници. Тогава на Залужни беше предложена оставката му. Когато той отказа, Зеленски му каза, че сам ще подпише указ за оставката си.

Изданието каза, че след това Залужни се е върнал в кабинета си и е информирал подчинените си за уволнението си. „Стягам нещата си“, цитира The Times думите на висшия военен командир. Според вестника Зеленски е бил принуден да преразгледа решението си след натиск от чужбина. The Times подчертава, че САЩ и Великобритания са изразили загриженост относно съобщенията за възможна оставка на Залужни.

От медията добавят, че началникът на Главното разузнавателно управление (ГУР) на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов и командващият сухопътните сили на украинската армия Александър Сирски са споменавани като възможни приемници на Залужни, но и двамата са отхвърлили предложението да станат украински главнокомандващи -главен. The Times подчерта, че това е принудило Зеленски да се откаже от първоначалните си планове.

В понеделник бившият депутат от Върховната Рада (украинския парламент) Борислав Береза каза, че Залужни е бил отстранен от поста висш военен командир на Украйна. От своя страна депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко (включен в списъка на терористите и екстремистите от Федералната служба за финансов мониторинг на Русия) каза, че двама негови източници са потвърдили тази информация. По-късно той каза, че Залужни е бил уведомен за оставката си, но не е имало указ за това. Според депутата на Залужни е бил предложен постът посланик в европейска страна, но главнокомандващият е отказал.

Тогава медиите разпространиха информацията, че указът за Залужни вече е подписан и вместо него ще бъде назначен шефът на украинското военно разузнаване Кирил Буданов.

Някои канали в Telegram също съобщиха за оставката на украинския министър на отбраната Рустем Умеров. Тогава от Министерството на отбраната заявиха, че разпространената информация не отговаря на истината. Това обаче предизвика въпроси в медиите дали министерството отрича оставката и на министъра, и на главнокомандващия, или само на Умеров. Тогава говорителят на украинския президент Сергей Никифоров каза, че Зеленски не е уволнил Залужни.

 

Източник: MediaMall

Още новини четете в категория Новини