СЗО: Над 500 палестинци са убити на Западния бряг от 7 октомври

СЗО: Над 500 палестинци са убити на Западния бряг от 7 октомври

Повече от 500 палестинци, включително 126 деца, са били убити на Западния бряг от 7 октомври 2023 г., съобщи Световната здравна организация (СЗО) в социалната мрежа X.

„Скок в насилието на Западния бряг, включително Източен Йерусалим, от началото на войната в Газа доведе до смъртта на 521 палестинци, включително 126 деца между 7 октомври 2023 г. и 10 юни 2024 г.“, каза агенцията. Добавя се, че повече от 5200 души, 800 от които деца, са били ранени, „добавяйки към нарастващото бреме от травми и спешна помощ във вече напрегнатите здравни заведения“.

Напрежението отново избухна в Близкия изток на 7 октомври 2023 г.. Когато бойци от базираната в Газа палестинска радикална групировка Хамас. Организираха изненадващо нахлуване на израелска територия от ивицата Газа. Хамас описа атаката си като отговор на агресивните действия на израелските власти. Срещу джамията Ал-Акса на Храмовия хълм в Стария град на Йерусалим. В отговор Израел обяви състояние на бойна готовност. Обяви пълна блокада на ивицата Газа, където живеят 2,3 милиона палестинци. И започна да нанася въздушни удари по анклава и определени части от Ливан и Сирия, последвани от наземна операция в анклава. Сблъсъци се водят и на Западния бряг.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News