Соня Момчилова във възхита от „Исторически парк“ на Ивелин Михайлов и младите хора в него

Соня Момчилова във възхита от "Исторически парк" на Ивелин Михайлов и младите хора в него

Председателят на СЕМ Соня Момчилова изрази възхищението си от „Исторически парк“ на Ивелин Михайлов и младите хора в него. Ето какво написа тя по повод репортаж в една от телевизиите:

Репортаж за Исторически парк в едно село, не опустяващо, а пълно с млади хора. Красиви, образовани, работещи за себе си и за общността млади хора, които инвестират собствените си пари в собственото си бъдеще. Такова, каквото го виждат, мечтаят, изстрадват.
Това очевидно напряга журналистите, преминали Харвардския курс. Историята, казват се фетишизирала.
Замислям се, кое е обратното на реабилитацията на историята. Разбира се, рушенето на паметници и изличаването на всичко, което ни припомня корените и идентичността ни.
Два свята. В единият се раждат деца, хранят ги с автентична храна, обичаи и пиетет към традициите. Другият – бърза за едни острови. След като сглоби продажна шайка, която да доизтупа държавния чувал и събере достатъчно кеш.
Сещам се също и за общинариите на богомилите.
Не знам, доколко е фанатизирана общността на селото, декорирано според мечтите на един човек, знам че фанатизмът на онези, които нямат един работен ден в полза на обществото, но биват въдворявани във високите етажи на властта е несравнимо по-токсичен.
Онези хора, които вярват в билките и традиционните ценности са естествената противоотрова, ферментирала спокойно и леге артис в забвението и високомерното загърбване на алтернативата без цивилизационно клеймо.
Не мога да си простя, че не съм знаела нищо за тези щастливи бегълци.
Не прощавам и на медиите, които освен с капаци са се сдобили и с камшик, както си му е реда.
Соня Момчилова, Фейсбук
 

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News