Турция обмисля да заведе дело срещу Израел в Международния наказателен съд за престъпления в Газа

Вижте в какво превърнаха израелските ВВС най-престижния квартал в Газа (СНИМКИ)

Турция проучва възможността да сезира Международния наказателен съд (МНС) за започване на процедура за обявяване на Израел за военнопрестъпник за престъпленията, извършени от него в ивицата Газа. Работата се извършва чрез структурите на съда в Хага, съобщава вестник Yeni Şafak .

Според изданието въпросът за обжалването на Турция пред МНС е бил обсъден на заседанието на 7 ноември на изпълнителния комитет на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), председателствано от президента на републиката Тайип Ердоган. Там бяха обсъдени и инициативите на Турция за разрешаване на конфликта между Израел и Палестина, които се планира да бъдат обсъдени на предстоящата среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество в Джеда (Саудитска Арабия) на 12 ноември.

Според Yeni Şafak, Ердоган отбеляза на среща на изпълнителния комитет на ПСР, че ако срещата на върха на ОИК „не постигне очаквания резултат, трябва да се проведе по-голяма среща и да се предприеме нова дипломатическа атака срещу селище в Газа“. Вестникът не уточнява за какви инициативи може да говори Анкара.

Ердоган, говорейки на митинг в Истанбул в подкрепа на Палестина на 28 октомври, обяви намерението на Турция да обяви Израел за военнопрестъпник.