СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗРАСТВА: Кирил Петков и Божидар Божанов упражнявали натиск върху министър! Без машини на изборите в неделя след аферата с кодовете!

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗРАСТВА: Кирил Петков и Божидар Божанов упражнявали натиск върху министър! Без машини на изборите в неделя след аферата с кодовете!

Приключи извънредният председателски съвет в парламента. Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че няма да има машинно гласуване.

„Нещата са по грозни от колкото предполагах аз“, заяви Тошко Йорданов от ИТН след Председателския съвет, който се проведе във връзка с информацията, която излезе по-рано днес, че заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов е записал хеш кодовете на машините за гласуване

По думите зам.-министър Стойнов е направил всичко на своя глава. 

 „Това компрометира целия процес на валидизация на машините, тъй като той се валидизира от три институции, вече е опорочен. Министърът на електронното управление потвърди, че процесът не е завършен, което означава, че ЦИК не може да сертифицира машините на изборите, което означава, че на тези избори няма да има машини, защото законът е такъв“, каза той. 

Йорданов обяви, че по време на съвета е излязла и по страшна информация. 

„Министъра на електронното управление е бил заплашва от Кирил Петков и Божидар Божанов във връзка с пари, с които трябва да се подобри сигурността на държавата в Информационно обслужване – 640 милиона мисля, че бяха. Натискан е бил да не се правят поръчки на открити процедури, а да се дадат на подходящите хора“, каза още той и допълни, че сегашният зам.-министър е бил предложен за назначение лично от Божидар Божанков. 

Цялата схема е свързана със заплахи и натиск, подчерта Йорданов.

По думите му на срещата са присъствали Мария Габриел и ЦИК. 

„Попитахме Мария Габриел, която може да го уволни. За моя изненада тя взе да кърши пръсти и да вика, ама аз искам да видя какво ще се случи, тъй като зам-министърът е в ДАНС на разпит. Аз не разбирам, каква информация очаква да получи, при положение, че министърът каза, че това е абсолютно недопустимо, което е направено“, каза Тошко Йорданов. 

ПП-ДБ не са присъствали. 

Йорданов подчерта, че закон ЦИК трябва да спре машините и ще ги спре, защото процесът не е приключил и е опорочен. 

„Бих искал да се обърна към главния прокурор, да започне следствие към Кирил Петков и Божидар Божанов за оказване на натиск“, апелира той.