Лидерите на партиите с коментар за ситуацията с машините

НС гласува на първо четене промените в НПК

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов поиска ареста на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнев, защото, по думите му, „записал хеш кодовете на машините за гласуване“.

Информацията за това дошла от доклад на ДАНС, представен на извънреден председателски съвет в парламента, каза Йорданов. На заседанието са участвали представители на всички партии, с изключение на ПП-ДБ.

„ПП-ДБ фалшифицират изборите, крадат машини. Има запис от охранителни камери. Има доклад на ДАНС, изпратен до Народното събрание, президента и Министерския съвет“.

„Има такъв народ“ настояват да се отмени машинното гласуване и искат външния министър Мария Габриел да дойде в парламента.

„Софтуерът се манипулира с 2 кода и този зам.-министър има и двата кода и може да се манипулира машинният вот“, каза Тошко Йорданов.

Искрено се надявам ПП-ДБ да се разграничат от този човек. Това е нарушение на изборните права на гражданите и пробив в националната сигурност. Самата справка от ДАНС казва, че има видеозапис, в който ясно се виждат всички тези действия. Това каза пред журналисти в параламента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. 

„На Председателския съвет не присъстваха представители на „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Председателят на парламента е уведомен от ДАНС, че в Министерство на електронното управление заместник-министър е извършвал заснемане със собствения си телефон и след това прехвърлял на флаш памет процеса по генериране на код, след като този процес два дни преди това е бил завършил и всички възможности за неговото установяване като алгоритъм са били унищожени. Чрез промените в Изборния закон въведохме два вида удостоверяване на софтуера на машините. Вторият код, който е абсолютно таен и който е ключ към въпросния софтуер и без него не би могло да се промени каквото и да е в машините, се генерира с в Министерство на електронното управление и след това се унищожава цялата инфраструктура, която го генерира. От справката на ДАНС се оказва, че след като този процес е завършил веднъж зам.-министърът нарежда отново да бъде генериран този код за достъп и си записва целия алгоритъм как това се случва. Това е огромен по своите размери скандал“, добави тя.

„Все още не можем по категоричен начин да кажем как би стартирал изборният процес. ЦИК като независим държавен орган трябва да ни даде пълната информация, както ДАНС трябва да има повече информация за това колко от машините са вече предоставени в областните управи. За нас това не е просто политическа заигрвака между партиите. Ние вече като партия сме преживявали „Костинброд“. Ако втори път на българските граждани им се случи – „машинен Костинброд“, то не можем да кажем, че е пробив за демократични ценности“, коментира още Атанасова.

„С насрочването на извънредното заседание станаха ясни няколко неща: като че ли за първи път в историята на България мандатоносителят в лицето на „Продължаваме Промяната – Демократична България“, заедно с опозицията /БСП/, бламира приемането на закон по Плана за възстановяване и устойчивост, на който всички държахме толкова много. Те не са нито в залата, нито в кулоарите. Отказът от това да се отхвърли вето на президента върху приет закон за нас е абсолютно необясним. Считахме, че след като вчера бяха на Комисия по енергийни въпроси, днес ще проявят разум и ще покажат, че заедно стоим зад реформите и правителството. За нас е странно защо не участват в кворум и защо считат, че това е част от предизборна агитация. Същият този закон е внесен от Министерския съвет, на който мандатоносител са ПП-ДБ с техния премиер г-н Денков“, посочи още тя. 

„Правителството на Денков трябва да подаде оставка. Това не е държава – това е някаква анархия. Денков да подаде оставка. Днес!“

Това заяви лидерът на Възраждане Костадин Костадинов в кулоарите на президента във връзка със скандала със заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнев.

По думите му трябва веднага да се обяви решение на ЦИК, с което да се обяви гласуването с машините за невъзможно. Машините се компрометираха днес с този доклад, който излезе на ДАНС.

По думите му в началото на тази година са имали големи критики към информационно обслужване. Пуснахме сигнал в прокуратурата още преди 4 месеца, когато излезе записът , в който Кирил Петков си казва че са правили ала бала с президента. Още нямаме отговор от прокуратура. Има заговор и опит за преват, коментира още Костадинов.

Нека първо разберем какъв скандал се случи днес. По всички други теми сме си задали въпросите. Очакваме отговорите за „Лукойл“. Всичко, което чуваме досега, е неубедително. Българите трябва да знаят следното нещо – в момента те плащат 3 лв. за литър гориво, а трябва да плащат 2.22 лв. „Лукойл“ краде всеки ден по 78 стотинки от джоба на българина. 

Това заяви в кулоарите на парламента Делян Пеевски от ДПС.  

„Днес темата не „Лукойл“, а открадването на изборите. Чакаме реакцията днес на правителството и компетентните органи. Ако няма разгричаване от тези лица, логично, че търпението ни към правителството ще свърши. Решенията за изборите са две – или махане на машините, или отмяна на изборите“, завърши той.