Си Дзинпин: Пекин се противопоставя на хегемонията и е готов да насърчава многополюсния свят

Си Дзинпин: Пекин се противопоставя на хегемонията и е готов да насърчава многополюсния свят

Китайските власти се противопоставят на хегемонията, силовата политика и блоковата конфронтация и са готови да насърчават равнопоставената многополярност на света, каза китайският президент Си Дзинпин преди държавното си посещение в Казахстан на 2-4 юли.

„Промените и сътресенията в глобалния пейзаж създават нови заплахи и нови предизвикателства, но също така носят нови възможности и създават нови възможности за всестранно сътрудничество от взаимна изгода между Китай и Казахстан. Ние, китайците, вярваме, че във всяко предизвикателство се крие възможност и че Предизвикателствата и възможностите са взаимозаменяеми променяща се среда.

Китай ще работи с Казахстан, за да поддържа международната система с Организацията на обединените нации в основата си и международния ред, подкрепен от международното право, да се противопоставя на хегемонизма, силовата политика и блоковата конфронтация равен и подреден многополюсен свят, насърчават универсално полезна и приобщаваща икономическа глобализация и внасят повече позитивност и сигурност в световния мир и стабилност“, каза китайският лидер в статията си, публикувана от агенция Kazinform.

Си Дзинпин отбеляза също, че Пекин винаги подкрепя усилията на Астана да защитава националната независимост, суверенитет и териториална цялост, да следва собствения си път на развитие, да прилага вътрешна и външна политика за осигуряване на национален просперитет и да се противопоставя на всяка намеса на външни сили във вътрешните работи на Казахстан.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News