ШОК! Русия използва тритонна бомба срещу украински пункт в Харковска област (ВИДЕО)

ШОК! Русия използва тритонна бомба срещу украински пункт в Харковска област (ВИДЕО)

Руските военни разпространиха в интернет информация, за която се твърди, че е моментът на използване на тритонна бомба ФАБ-3000 М-54 с управляем модул за планиране и корекция, пише анализаторът на „Билд“ Юлиан Рьопке.

На 20 юни, руският канал в Telegram Fighterbomber публикува видеозапис на хвърлянето на такава бомба върху село Липци в Харковска област. Според него това е първото бойно използване на бомба от такъв калибър с УМПК в историята на човечеството. „Референтният радиус на непрекъснато разрушение при ФАБ-3000 е 230 метра, а фрагментите запазват убийствената си сила на разстояние 1240 метра“, пише той.

Експертът по анализ на отворени данни Юлиан Рьопке твърди, че тази въздушна бомба е ударила сградата на „Новата поща“, използвана от украинската армия като пункт за временно разполагане. 

„3-тонната тежка бомба (1,2-тонна бойна глава) е паднала на 15 метра от сградата, но въпреки това е причинила сериозни щети“.

Руските сили вече увеличиха използването на управляеми и неуправляеми планиращи бомби срещу Украйна, особено в Харковска област, с  опустошителни последици  за украинските фронтови позиции и критична инфраструктура. 

Институтът за изследване на войната отбелязва, че бившият руски министър на отбраната Сергей Шойгу обяви серийното производство на FAB-3000 M-54 по време на посещение в Нижни Новгородска област през март 2024 г. Тези варианти, тежащи над 3000 кг ( 6613 lbs), могат да бъдат превърнати в управляеми планиращи бомби с добавянето на модификацията UMPC.

Според ISW успешното изстрелване на FAB-3000 от руските сили бележи „значително развитие“, което ще увеличи разрушителния потенциал на продължаващите атаки с планиращи бомби на Русия срещу украинските сили и инфраструктура.

Използването на коригирани бомби позволява на руските самолети да ги хвърлят от разстояние десетки километри от целта, като ги държат извън обсега на украинските системи за противовъздушна отбрана, според  Радио Свобода.

Беше съобщено, че само руският стратегически ракетоносец с голям обсег на действие Ту-22М3 може да използва такива бомби, но не може да използва бомби с контролиран модул за планиране и коригиране.

 

 

Източник: glasove.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News