Шефът на украинското разузнаване: Навални наистина е починал от кръвен съсирек

Плановете за украинското контранастъпление на фронта са изтекли

Това заяви началникът на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирило Буданов на форума „Украйна. 2024“ в Киев, цитиран от украински медии.

Алексей Навални е починал заради откъснал се кръвен съсирек – тромб. 

„Мога да ви разочаровам, но това, което знаем, е, че той наистина е починал заради кръвен съсирек“, каза Буданов. На въпроса дали става дума за естествена смърт, началникът на ГРУ отговори: „Това е естествена смърт: „Да.“

Така той опроверга твърдението на президента Владимир Зеленски, че руският опозиционер е „убит от Путин“.

Алексей Навални почина на 16 февруари. За смъртта му в наказателната колония ИК-3 в селището Харп, Ямало-Ненецки автономен окръг, съобщи местният отдел на Федералната служба по изпълнение на наказанията. В същия ден RT и Телеграм каналът 112 писаха, че той вероятно е починал от кръвен съсирек. Анестезиологът и реаниматор Александър Полупан, лекувал Навални в Омск след отравянето му през 2020 г., постави под съмнение тази информация, като заяви, че политикът не е бил в риск от тромбоемболия.

Майката на Навални Людмила заяви на 22 февруари, че й е било показано тялото на сина й в моргата в Салехард. Тя също така заяви, че е подписала медицинското свидетелство, в което се посочва, че смъртта е настъпила по естествени причини. Тялото на опозиционера е предадено на майка му на 24 февруари, на деветия ден след съобщението за смъртта.

Сътрудниците и членовете на семейството на Навални смятат смъртта му в колонията за „убийство“ и хвърлят вината върху руското ръководство. Вдовицата на опозиционния активист Юлия Навална заяви, че според нея руският президент Владимир Путин е замесен в смъртта на съпруга ѝ. Кремъл смята обвиненията на Навална срещу държавния глава за „неоснователни“ и „хапливи„.

Източник: glasove.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News