САЩ се притесни от срещата между Орбан и Путин

САЩ се притесни от срещата между Орбан и Путин

САЩ изразиха безпокойството си от отношенията на Унгария с Русия и намират за „тревожни“ решението на премиера Виктор Орбан да се срещне с руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс, като се позова изявление на американското посолство в Будапеща.

Орбан проведе във вторник двустранна среща с Путин в кулоарите на форума „Един пояс, един път“ в Пекин. Той бе единственият лидер от ЕС, който се включи във форума и който поддържа близки отношения с Путин след инвазията на Русия в Украйна, предава БТА.

„САЩ са обезпокоени от отношенията на Унгария с Русия“, каза в изявление американският посланик Дейвид Пресман. „Унгарският лидер избира да застане на страната на мъж, чиито сили са отговорни за престъпления срещу човечеството в Украйна, и да е сам сред нашите съюзници“, написа Пресман по-рано тази седмица в публикация в „Екс“.

Унгария, която е членка на НАТО, се противопоставя на много от инициативите на ЕС в подкрепа на Украйна в съпротивата ѝ срещу руските сили и внася по-голямата част от петрола и газа си от Русия. Орбан каза по време на разговора си с Путин в Пекин, че Унгария никога не е искала да застава срещу Русия и се опитва да спаси двустранните контакти. След срещата на Орбан посланиците на страните членки на НАТО, заедно с посланика на Швеция, се събраха, за да обсъдят притесненията си относно сближаването на Унгария с Москва, съобщи радио „Свободна Европа“.

Главният политически съветник на Орбан, Балаж Орбан, отхвърли по-рано тази седмица критиките на САЩ в публикация в „Екс“, като заяви, че на Унгария ѝ е „писнало от лицемерието“ на американския посланик. В последната година отношенията между Будапеща и Вашингтон се влошиха заради протакането от страна на Унгария на ратификацията на документа за приемане на Швеция в НАТО.