Руското председателство на БРИКС ще определи формата на участие на новите членове

Всички страни-членки на БРИКС печелят от разширяването на организацията

Основната задача на руското председателство на БРИКС през 2024 г. ще бъде определянето на формата на участие на новите страни членки и заинтересованите от интеграцията, каза директорът на департамента за Латинска Америка на руското външно министерство Александър Щетинин пред ТАСС в кулоарите на Русия. конференция в Латинска Америка.

„Работата сега ще премине към гарантиране, че всички държави-членки на БРИКС в новия разширен формат решават за формата на своето участие, по какъв начин ще си сътрудничат с БРИКС и т.н.“, каза той, добавяйки, че „това ще да бъде една от основните задачи на руското председателство през 2024 г.“.

Срещата на върха на БРИКС се проведе в Йоханесбург под председателството на Южна Африка на 22-24 август. Участниците в срещата постигнаха споразумение Аржентина, Египет, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия и Етиопия да станат пълноправни членове на интеграцията от 1 януари 2024 г. 

Първата международна парламентарна конференция Русия-Латинска Америка се провежда в Москва от 19 септември до 2 октомври по инициатива на руската Държавна дума(долната камара на парламента). Парламентаристи отстраните от Латинска Америка и Карибския басейн, представители на експертната общност, общественици и дипломати обсъждат с руските колеги актуални въпроси от световния парламентарен дневен ред.

Източник: MEDIAMALL.INFO

Още новини четете в категория Новини