Руската икономика продължава да расте и през 2024 г.

Руската икономика продължава да расте и през 2024 г.

Растежът на руската икономика продължава, въпреки забавянето в края на годината, бизнес очакванията за 2024 г. са предимно оптимистични, както следва от последния брой на бюлетина „Какво казват тенденциите“ на отдела за изследвания и прогнози на Bank of Русия.

„Статистиката показва продължаващ растеж на руската икономика въпреки лекото забавяне на нейния темп в края на 2023 г. Бизнес очакванията за 2024 г. остават оптимистични“, се казва в доклада.

Както отбелязват експертите, разширяването на потребителското търсене беше ограничено от продължаващото забавяне на кредитирането на дребно. В отговор на повишаването на лихвените проценти и затягането на макропруденциалните ограничения. За това спомогна и ускоряването на нарастването на средствата на гражданите в банките, особено тези, депозирани на срочни депозити до една година при атрактивни лихви. В резултат на това ръстът на потребителските цени през декември-януари стана по-сдържан. Според анализаторите обаче той все още остава висок.

„Инфлационните очаквания на бизнеса и населението остават завишени. През следващите месеци вече взетите решения по паричната политика ще доведат до по-нататъшно постепенно забавяне на инфлационните процеси. И връщане към балансирани темпове на икономически растеж и ниска инфлация“, се казва в бюлетина. .

 

В документа се отбелязва, че заключенията и препоръките, съдържащи се в бюлетина, може да не съвпадат с официалната позиция на Банката на Русия.

Източник: ТАСС

Още новини четете в категория Свят