АКТУАЛНИ

Русия поема през юли председателството на Съвета за сигурност на ООН

Русия поема през юли председателството на Съвета за сигурност на ООН

Русия започна своето едномесечно председателство на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) в понеделник.

За последен път страната координира работата на ключовия отдел на глобалната организация през април 2023 г.

Русия свиква първото си заседание на Съвета за сигурност на ООН в понеделник, за да одобри дневния ред на Съвета за сигурност за следващия месец. След това пратеникът на Русия в ООН Василий Небензя ще даде пресконференция, след което ще направи брифинг на Общото събрание на ООН при закрити врата.

Основни събития по време на председателството на Русия, дискусии за това как да се изгради по-справедлив и по-демократичен световен ред и начини за разрешаване на близкоизточната криза, както и сътрудничество между ООН, Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ), Общността на независимите държави (ОНД) ) и Шанхайската организация за сътрудничество (SCO), се очаква да се проведе в средата на юли. Руският външен министър Сергей Лавров каза по-рано, че генералният секретар на ОДКС Имангали Тасмагамбетов е бил поканен да говори на среща по последната тема. Освен това Небензя каза, че скорошната украинска атака срещу гражданска инфраструктура в Севастопол, използваща тактически ракети ATACMS, оборудвани с касетъчни бойни глави, ще бъде повдигната на следващото заседание на СС на ООН.

Като цяло Съветът за сигурност на ООН ще проведе около две дузини открити срещи и дискусии при закрити врати през юли.

15-те членове на Съвета за сигурност на ООН, включително пет постоянни членове – Китай, Франция, Великобритания, Русия и Съединените щати, заемат ротационното председателство за един месец, като следват английската азбука на имената си. През юни Република Корея пое председателството на Съвета за сигурност, а Сиера Леоне ще го поеме от Русия през август.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News