Путин приветства прекратяването на военните действия в Нагорни Карабах

Путин приветства прекратяването на военните действия в Нагорни Карабах

В телефонен разговор с арменския премиер Никол Пашинян руският президент Владимир Путин приветства споразумението за пълно прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах, постигнато според него с участието на руските миротворци в областта, предаде ТАСС, като се позова на Кремъл.

„Путин отбеляза със задоволство, че е възможно да се преодолее острата фаза на конфликта, и приветства постигнатото с активното участие на руски миротворци споразумение за пълно прекратяване на военните действия и провеждане на преговори между представители на Баку и Степанакерт на 21 септември“, съобщи пресслужбата на руското президентство.

В изявлението се отбелязва, че „тези преговори ще се проведат с посредничеството на ръководството на руския мироопазващ контингент“.

Преди това от пресслужбата на арменското правителство съобщиха: „Министър-председателят Никол Пашинян проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. Обсъдена бе ситуацията в Нагорни Карабах. Събеседниците засегнаха и въпроси от двустранния дневен ред на Армения и Русия.“

Сепаратистите от населената преобладаващо с арменци азербайджанска област Нагорни Карабах обявиха, че най-малко 200 души са били убити, а над 400 – ранени, при започнатата вчера от Азербайджан военна операция, предадоха Франс прес и Ройтерс.
По-рано днес Азербайджан каза, че е прекратил военните действия, след като е било сключено споразумение за прекратяване на огъня, в съответствие с което той ще си върне изцяло контрола върху Нагорни Карабах.

Тази вечер омбудсманът, назначен от сепаратистите в областта, Гегам Степанян съобщи за най-малко 200 убити и над 400 ранени. Сред загиналите са 10 цивилни, включително пет деца. Ранени са били 40 цивилни, сред които 13 деца.

Армения обвинява азербайджанската армия, че е стреляла по нейни позиции на границата, предаде Франс прес. Това е станало след влизането в сила на прекратяване на огъня между Баку и арменските сепаратисти от Нагорни Карабах.
„Части на азербайджанските сили стреляха с леко оръжие по арменски бойни предни постове близо до Сотк в един от граничните райони“, се казва в изявление на арменското министерство на отбраната.

Този тип сблъсъци между арменските и азербайджанските сили не е рядкост, но става след капитулацията на арменските сепаратисти в Нагорни Карабах след светкавична офандива на Баку в този анклав.

Армения отказа да се притече на помощ на сепаратистите, твърдейки, че не иска да бъде въвлечена в нова война с Азербайджан.

Азербайджанците и арменските сепаратисти ще имат среща днес в азербайджанския град Евлах за първи разговори за реинтеграцията на Нагорни Карабах в пределите на Азербайджан.