Публикация на сп. „Тайм“ разбуни Киев, търсят предател в обкръжението на Зеленски

Публикация на сп. "Тайм" разбуни Киев, търсят предател в обкръжението на Зеленски

Специалните служби трябва да изяснят кой именно от обкръжението на президента Зеленски не вярва в победата на Украйна във войната с Русия. Това обяви секретарят на Съвета по национална сигурност и отбрана (СНБО) Алексей Данилов по повод статия в авторитетното американско списание „Тайм“, в която източник от обкръжението на Зеленски е цитиран да казва, че единствено президентът вярва в победата на Украйна.

„Не мога да разбера откъде авторът взима тези неща. Тази анонимност (на източниците в статията) предизвиква у мен множество въпроси. Ако имаш някаква позиция, ако нямаш увереност, че нашата страна не може да победи, ти нямаш право да си до нашия президент“, заявява Данилов, цитиран от УНИАН.

„Това анонимно коварство нанася огромна вреда преди всичко на нашата страна. Мисля, че органите трябва да дадат отговор кои са тези анонимници, които не вярват в нашата победа, а стоят редом до президента“, коментира Данилов пред украински медии.

Броят на бойците във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) остава стабилен, засега нямаме сериозни проблеми с набора, казва Данилов в интервю за „Украинска правда“.

Коментирайки статията в „Тайм“, Данилов опровергава твърденията за големи загуби на Украйна на фронта, като заявява, че авторът се е опирал на „руските наративи“. „Това, което е написал, абсолютно не отговаря на истината“, категоричен е секретарят на СНБО.

Той отрича и да има остър дефицит на хора в армията заради проблеми с мобилизацията.

„Що се отнася до набирането на бойци. У нас не намалява количеството на хората, които са в сектора по сигурността и отбраната. Ще има ли проблеми? Това е въпрос, който може да възникне с времето. Доколко те ще бъдат големи, как ще влияят на едни или други неща, ще гледаме, когато се наложи“, подчерта Данилов.

Какво написа списание „Тайм“

Авторитетното американско списание „Тайм“ публикува голяма статия, посветена на президента Володимир Зеленски и на ситуацията в руско-украинската война, припомня УНИАН.

Авторският материал на старши кореспондента Саймън Шустер, основан отчасти на интервю със самия Зеленски, както и на разговори с хораоот неговото обкръжение, рисува като цяло доста мрачна картина.

Статията е озаглавена „Никой не вярва в нашата победа повече от мен. Поглед отвътре към борбата на Володимир Зеленски да задържи Украйна в битката“.

Авторът пише за безизходицата на фронта, недостатъчния брой войници в украинската армия, съкращенията в западната подкрепа. В частност става въпрос, че и двете страни са загубили по над 100 000 войници.

В статията също така се твърди, че в последно време Зеленски е мрачен и даже зъл, изглежда обиден на западните партньори, които недостатъчно помагат на Украйна и се чувства предаден.

Твърди се още, че президентът е едва ли не единственият в ръководството на страната, който действително вярва в победата на Украйна.

Упорството му е непоклатимо, граничи с месианство. „Той се самозаблуждава“, твърди пред автора един от неговите най-приближени съветници.

 

„Ние вече нямаме опции. Не побеждаваме. Но опитайте се да му го кажете“, мрачно обобщава съветникът.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ