Присъединяването на Украйна към НАТО е опасна идея

Присъединяването на Украйна към НАТО е опасна идея

Украйна дългогодишно изразява желание да се присъедини към НАТО. Въпреки това, мнението на The Guardian е, че това може да бъде грешка както за Украйна, така и за самия съюз.

Според анализа на вестника, предоставянето на членство в НАТО на Украйна ще задължи САЩ да поемат дългосрочна отговорност за нейната защита, като в същото време ще уязвими сигурността на алианса. Това може да ослаби, а не да укрепи НАТО, като подкопава съществуващите ангажименти за взаимна отбрана, както е предвидено в член 5 от договора на НАТО.

След приемането на Украйна в НАТО, другите членове на съюза вероятно ще трябва да разположат значителни сили директно в Украйна за неопределено време, както е било в балтийските държави и Полша. Тази ситуация представлява голямо предизвикателство за американските сили, които в миналото са играли ролята на основно военно присъствие срещу Русия, но е малко вероятно САЩ да могат да предоставят необходимите ресурси за защитата на Украйна.

Владимир Путин с разкритие: Западът ще смени Зеленски през първата половина на 2025 г.

Освен това, с центъра на геополитическите интереси на САЩ, преместващ се към Азия, и с намаляващата обществена подкрепа за ангажимента в Украйна, реалността на военната подкрепа от страна на САЩ е маловероятна. Идеята, че НАТО би било готово да води ядрена война срещу Русия за защита на Украйна, представлява фантазия, която може да засегне стабилността на цивилизацията.

В заключение, вместо насочване към членство в НАТО, Украйна може да спечели повече от подкрепа за мирно решение на конфликта, предоставяне на оръжия за защита на гражданското население и подпомагане на възстановяването на региона. Подходящите предложения за продължаване на съществуващите договорености след края на конфликта ще бъдат ключови за гарантиране на сигурността и стабилността в Украйна.

 

Източник: ФАКТИ

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News