Президентът от Атина: Ще присъствам на гласуването на кабинета

Президентът от Атина: Ще присъствам на гласуването на кабинета

Ще присъствам на гласуването на кабинета. Това заяви президентът Румен Радев от Атина, където е на официално посещение. Гласуването ще е в Народното събрание в сряда.

По време на консултациите пред всяка една от партиите повдигах въпроса за тяхното предложение за формула за съставяне на кабинет. Не съм изненадан от предложението на ГЕРБ-СДС за правителство.

„По време на консултациите с ГЕРБ на моите въпроси те изразиха своето разочарование, че не могат да предложат правителство, защото няма подкрепа от партиите. И съответно аз насочих вниманието към други европейски държави, където има и правителство на малцинството, като все пак някакъв изход. Само, че това изисква отговорност и политическа смелост. Това е един път, който решиха да следва ръководството на ГЕРБ и е нормално те да предложат такова правителство.“

Правителство на малцинството е нещо ново за нашата политическа, носи рискове, коментира  още президентът.

Според държавния глава от реакциите на партиите в парламента зависи дали ще приемат такъв подход за решаването на най-важните задачи, или ще се отиде на предсрочни избори.

Държавният глава обяви, че ще присъства на гласуването на кабинета на ГЕРБ-СДС в Народното събрание в сряда. На въпрос дали очаква „трикове” тогава, той отговори: „Ние сме видели всякакви трикове, номера и развои на събитията в нашия парламент. Нека изчакаме да видим как ще подходят депутатите утре. Пред страната има важни проблеми, които изискват решения, отговорност и смелост”.

Президентът коментира и външнополитически теми. „За огромно разочарование, държавното ръководство на Република Северна Македония не е готово за поста по много причини. Необходимо е познаване на международното право, каквото явно няма. Когато се подпише международен договор, той трябва да се изпълнява от всички следващи правителства, а не да се ревизира. Липсват познания по конституционно право. Явно няма познания и по отношение на европейското законодателство”, е мнението му.

„Трябва да има елементарни познания по отношение права на човека. В България ние не бием хора, които изразяват различна идентичност. Не стреляме по техните клубове, не ги палим, не ги държим далеч от всякакви позиции в администрацията. Има на какво да се научи това държавно ръководство, ние сме готови да помогнем. Ние подкрепяме РСМ, винаги сме го правили, по нейния европейски път. Готови сме да окажем помощ, където има дефицит на познания и политическа воля”, допълни Радев.

Очаквайте подробности

 

Радев от Атина: Ще присъствам на гласуването на кабинета

Снимка: БТА

Източник: Епицентър

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News