Правителството на Русия отпуска милиони на майки героини

Правителството на Русия отпуска милиони на майки героини

Званието „Майка героиня“  се присъжда от 2022 г. на жени, които са родили и отгледали и възпитали 10 или повече деца. 

Правителството на Руската федерация допълнително ще отпусне повече от 30 милиона рубли за еднократни плащания на майки героини и родители, наградени с Ордена на родителската слава. Съответната заповед е подписана от министър-председателя Михаил Мишустин, според сайта на руското правителство.

„Повече от 30 милиона рубли ще бъдат допълнително отделени от резервния фонд на Кабинета на министрите. За изплащане на еднократни парични стимули на майки героини. Както и на родители, наградени с орден „Родителска слава“ или медал от този орден. Тази заповед е подписана от министър-председателя Михаил Мишустин“, се казва в съобщението.

Решението е взето поради увеличаването на броя на получателите на такива плащания. От отпуснатите средства 20 милиона рубли ще отидат за парични стимули за майки-героини. 5,5 милиона рубли – за наградени с Ордена на родителската слава. А 5,2 милиона рубли – за наградени с този орден.

„Напомняме, че удостоените със званието „Майка героиня“ получават 1 милион рубли. Родителите, наградени с орден „Родителска слава“, получават 500 хиляди рубли. А наградените с медал от този орден – 200 хиляди рубли“, се уточнява в съобщението .

Правителството обясни, че с указ на президента на Руската федерация званието „Майка героиня“  се присъжда от 2022 г.. На жени, които са родили и отгледали 10 или повече деца. Тази титла е класифицирана сред най-високите държавни титли. Като „Герой на Руската федерация“ и „Герой на труда на Руската федерация“. Орденът „Родителска слава“ се присъжда на родители, отглеждащи седем или повече деца. А медалът на този орден – на родители, отглеждащи четири или повече деца, допълват от кабинета.

Още новини четете в категория Новини

 

Не пропускайте – последвайте ни в Google News и в Телеграм