Планински населени места се борят за оцеляване, заплашени от наводнения заради топящите се ледове

Планински населени места се борят за оцеляване, заплашени от наводнения заради топящите се ледове

World-Wide-Photography / Shutterstock

Планински населени места се борят да оцелеят, докато топящите се ледници заплашват да ги наводнят, предаде Ройтерс.

По стръмния склон на глетчер по долината на река Хунза в пакистанския планински район в далечния север Тарик Джамил измерва движението на леда и прави снимки. 

По-късно той пише доклад, включващ данни от сензори и камера, инсталирана в близост до ледника Шиспер, за да даде информация в селото си, намиращо се на час път по течението на реката, пише БТА. Мисията на 51-годишния мъж е да мобилизира своята общност от 200 души в Хасанабад, в планината Каракорум, да се бори за бъдещето на населеното място и за начина им на живот, които са все по-застрашени от езера, образувани от топящите се ледници.

Когато ледниковите езера се препълнят или бреговете им се пропукат, те предизвикват смъртоносни наводнения, унищожавайки мостове, сгради и плодородни земи в планинските вериги Хиндукуш, Каракорум и Хималаите, които се пресичат в Северен Пакистан.

Хималайските ледници са напът да загубят до 75% от покривката си до края на века поради глобалното затопляне, сочат данните на Международния център за интегрирано планинско развитие.

След поставянето на всички сензори, хора от селото ще могат да наблюдават данните чрез мобилните си телефони, казва Джамил. „Местната мъдрост е много важна: ние сме основните наблюдатели. Ние сме свидетели на много неща“.

Хасанабад е част от подкрепян от ООН проект за подпомагане на общности, населяващи райони, застрашени от топящите се ледници.

На фона на недостиг на финансиране за най-уязвимите от наводненията на въздействието на изменението на климата, жителите на селото казват, че спешно се нуждаят от по-голяма подкрепа, за да се адаптират към заплахите от ледникови езера наводнения.

Пакистан е сред най-застрашените страни в света от наводненията от ледникови езера, като 800 000 души живеят в радиус от 15 км от ледник. Много от жителите на Каракорум са изградили домовете си върху земи покрай реки, които се стичат от ледниците.

В съседна Индия през октомври наводнения, вероятно предизвикани от частично разкъсване на ледниково езеро в Хималаите заради лавина и проливни дъждове, вероятно са загинали 179 души. Много от тях остават в неизвестност. Създава се система за ранно предупреждение в близост до езерото, но тя не е завършена.

По света 15 милиона души са изложени на риск от ледниково езеро, от които 2 милиона в Пакистан, се казва в доклад, публикувано през февруари в научното списание Nature Communications.

По време на срещата на върха на ООН за климата COP28, която започва в Дубай на 30 ноември, богатите страни ще бъдат призовани да изпълнят обещанията си за подпомагане на развиващите се страни.

През октомври Зеленият фонд за климата съобщи, че е събрал 9,3 млрд. щатски долара, което е по-малко от заложените 10 млрд. щатски долара, припомня Ройтерс.

Богатите държави трябва да изпълнят по-мащабно обещание от 100 млрд. щатски долара към развиващите се страни през тази година, три години по-късно и на по-ниска стойност от реалните нужди, изчислени от ООН до 2030 г. на над 200 млрд. щатски долара годишно.