От днес се ограничава движението по участъка Мездра – Лютидол – п. в. „Новачене“ на път I-1

От днес се ограничава движението по участъка Мездра - Лютидол - п. в. „Новачене“ на път I-1

Тежкотоварните камиони няма да преминават през прохода „Петрохан“ в часовете с пиково натоварване и през уикендите.

От днес се ограничава движението на всички видове моторни превозни средства по отсечката Мездра – Лютидол – п. в. „Новачене“ на път I-1. Промяната в организацията на движение е необходимо за доизграждането на пътните възли на две нива – „Мездра“, „Дърманци“ и „Ребърково“ и модернизацията на пътя Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км.

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите и на гражданите, през чиито населени места ще преминава транзитният трафик, за причиненото неудобство. Пренасочването на движението по обходни маршрути създава неудобства както на гражданите, така и на шофьорите, но спирането му е необходимо, за да се осигури както безопасност при пътуването, така и строителна площадка за модернизацията на трасето на път I-1, което ще е двойно по-широко от настоящото.

За повишаване безопасността на пътуващите и на жителите на населените места, през които ще преминава трафикът, АПИ работи в постоянна координация и тясно сътрудничество с Главна дирекция „Национална полиция”. Апелът към шофьорите и жителите на населените места в региона е да проявят разбиране и търпение, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват стриктно пътната сигнализация и да не предприемат рискови изпреварвания, с които да застрашат безопасността и живота на всички пътуващи.

При изпълнението на строителните дейности ще може се използват следните обходни маршрути:

За превозните средства до 3,5 т обходното трасе е:

  • По път III-1004 Паволче – Челопек – път III-1602 Челопек – с. Лютиброд – път II-16 Лютиброд – Елисейна – Своге – околовръстен път на София и обратно.

За превозните средства над 3,5 т обходните маршрути са:

  • път II-13 Крапчене – Криводол – Борован – Бяла Слатина – Кнежа – Долни Дъбник – път I-3 Долни Дъбник – Червен бряг – Луковит – Златна Панега – АМ „Хемус“ и обратно;
  • път II-15 Враца – Борован – път II-13 Борован – Бяла Слатина – Кнежа – Долни Дъбник – път I-3 Долни Дъбник – Червен бряг – Луковит – Златна Панега – АМ „Хемус“ и обратно.

Възможни обходни маршрути за МПС над 3,5 т са и следните трасета:

  • Само в посока Монтана – по АМ „Хемус“ – път I-3 Ябланица – Златна Панега – път III-3082 Златна Панега – Роман – път III-103 Роман – Мездра – п. в. „Моравица“ – път I-1 п. в. Моравица – Враца – Монтана.
  • Само в посока София по второкласния път II-81 през прохода „Петрохан“ – до 15 октомври 2024 г. При започване на строителните работи в понеделник – 24 юни, тежкотоварните превозни средства няма да могат да преминават през „Петрохан“ в часовете с пиково натоварване и в уикендите. Проходът ще е забранен за тежкотоварни камиони от понеделник до петък от 6.00 ч. до 9.00 ч. и от 16.00 ч. до 19.00 ч., както и в събота и неделя. Това означава, че тежкотоварните камиони ще могат да преминават през „Петрохан“ само в работните дни от 9.00 ч. до 16.00 ч и през нощта. Обходът през „Петрохан“ ще бъде въведен за срок от 30 дни като през това време ще се направи анализ на трафика, за да се прецени дали е необходима промяна. За да се гарантира спазването на организацията на движение през прохода „Петрохан“ се предвижда да има пропускателен пункт с патрул.

При изпълнението на строителните работи в участъка Лютидол – п. в. „Новачене“ движението ще може да се осъществява по път III-161 Ребърково – Лютидол – Ботевград или по общинския път Типченица – Липница – Новачене. От пътен възел „Новачене“ до етапната връзка при км 192+140 движението ще е по новоизградения четирилентов път I-1.

Като обходни маршрути шофьорите ще могат да използват и други републикански пътища, като спазват действащата за тях постоянна организация на движение.

      Предвижда се заповедите за временна организация за безопасност на движение в участъка от 161-ви до 194-ти км на път I-1 да бъде през декември 2024 г.

Спирането на движението в участъка Лютидол – п. в. „Новачене“ /от км 172+640 до км 185+600/ е свързано с изграждането на пътен възел „Лютидол“, корекция на Мала река с изместване на речното корито и преминаване отляво на пътя в дясно, в частично покрит участък под насип. Общата дължина на речната корекция е близо 2 км по протежение на пътя. Необходимо е да се изградят множество съоръжения – надлез, две армостени с обща дължина от 260 м, стоманобетонова подпорна стена – 86 м, частично укрепителна пилотна стена – 140 м, дълбок изкоп – близо 40 м. Ще се направи и стоманобетонова подпорна стена с дължина 256 м и пресичания на стар и нов път и др.

Пълният текст на заповедите за временна организация и безопасност на движението в участъка от път I-1 са в приложения линк.

 Източник: АПИ

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News