Още два търговски кораба бяха отвлечени в Аденския залив

Пирати са отвлекли кораб с българи на борда в Червено море днес

Още два търговски кораба бяха отвлечени в Аденския залив. Товастава ясно, след като плавателните съдове са се отклонили от курса си в Червено море.

Корабите са свързани със същата морска компания, чийто плавателен съд бе превзет от хусите в Йемен.

Израел вчера съобщи, че хусите са превзели притежаван от британска компания и нает от японска компания товарен кораб. Това стана в южната част на Червено море.

Тел Авив нарече случилото се “ирански акт на тероризъм” и заяви, че има последици за международната морска сигурност.

Хусите, които са съюзници на Техеран, потвърдиха, че са превзели кораб в този район. По думите им той принадлежи на Израел.

Говорител на японското правителство потвърди, че корабът Galaxy Leader е бил превзет. Япония е отправила призив към хусите и е потърсила помощ от Саудитска Арабия, Оман и иранските власти. Целта е бързо освобождаване на плавателния съд и екипажа му.

Други два кораба са се отклонили от курса си вчера. Става дума за плавателни съдове, управлявани от компанията “Рей Кар Кариърс”.

Корабите са “Хермес Лийдър” и “Гловис Стар”, посочва Ройтерс.

“Рей Кар Кариърс” е най-голямата в света лизингова компания за превоз на автомобили. Тя е под контрола на израелския бизнесмен Рами Унгар.

Морската администрация на САЩ съобщи, че корабът “Галакси лийдър” е бил отвлечен на около 80 километра западно от контролираното от хусите пристанище Ходейда. Според САЩ плавателните съдове трябва да “проявяват предпазливост, когато преминават през този район”.

Българската връзка

Станаха ясни имената на двамата български моряци, пленени на борда на кораба Galaxy leader.

Капитан на отвлечения в Червено море кораб е Любомир Чанев. 38-годишният мъж живее със семейството си във Варна, но е родом от петричкото село Кавракирово.

Родителите на капитан Чанев, които са земеделски производители, както и сестра му, от години живеят в благоевградския квартал “Струмско”. Те отказват да говорят за случая.

39-годишният Данаил Веселинов от Горна Оряховица е вторият българин, отвлечен вчера

Откуп до момента не е искан.

Съпругата на Веселинов разказва, че няма никаква връзка с мъжа си и предполага, че похитителите са им взели всички устройства за връзка.

Източник: safenews.bg