Народното събрание ще гласува днес за министър-председател и правителство

Народното събрание ще гласува днес за министър-председател и правителство

Днес в 13:00 часа парламентът ще гласува министър-председателя и състава на правителството, предаде БНТ. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илиана Йотова ще присъстват на заседанието на Народното събрание.

В дневния ред на парламента е заложено избирането на министър-председател, приемането на структура и избиране на състава на Министерския съвет на Република България.

Часове преди да бъде гласуван или отхвърлен предложения от ГЕРБ-СДС кабинет начело с излъчения за премиер Росен Желязков, подкрепата за него остава неясна. ГЕРБ-СДС призовават за знакова подкрепа от ПП-ДБ, те обаче отказват. Втората политическа сила ДПС не е коментирала изобщо обявения в понеделник кабинет. Позициите на „Възраждане“, „Има такъв народ“ и БСП са да не подкрепят първия мандат.

Нови избори не са решение и ПП-ДБ могат да подкрепят правителството на ГЕРБ-СДС за политики, коментира Деница Сачева, номинирана за социален министър. Според нея, са нужни няколко депутати:

„Те могат да дадат знакова подкрепа и правителство на малцинството, знаете зависи изцяло от парламента. – Какво значи знакова подкрепа? Това означава брой гласове, които биха могли да бъдат в подкрепа на това правителство с ясни условия, че ще бъдат гласувани в Народното събрание само тези политики.“

От ГЕРБ потвърдиха, че са готови на промени в предложения кабинет.

„Промени винаги са възможни, но подобни промени могат да бъдат дискутирани тогава, когато политическа партия реши да заяви конкретна политическа подкрепа, такива промени разбира се, че могат да се случат формално погледнато дори и в пленарна зала%, каза сачева.

След заседание на парламентарната група от ПП-ДБ отказаха да дадат подкрепа и потвърдиха, че ще бъдат ярка опозиция.

„Първо, няма никаква промяна в нашата позиция, но това, което виждаме е, че няма естествена подкрепа за това правителство. Реално дали това правителство ще се случи или не, зависи от това дали тази вечер Борисов и Пеевски ще успеят да накупят достатъчно гласове от други парламентарни групи. Това е истината и за мен би било срам следващото българско правителство да бъде на базата на купен вот в парламента“, заяви Кирил Петков – съпредседател на ПП-ДБ.

И от БСП не променят позицията си от предишните дни.

„Да. Категорично е единна групата. Нашето решение е пределно ясно, че не можем да подкрепим първия мандат на политическа партия ГЕРБ. Разбира се, аз им пожелавам успех, те са първи на тези избори, но така или иначе разминаванията между нас и ГЕРБ са много сериозни. Ние сме за една социална политика, за една яснота при управлението на държавата, а не за задкулисни договорки“, сподели Борислав Гуцанов – председател на ПГ на „БСП за България“:

На „Позитано“ 20 са готови за разговори с всички за третия мандат.

„Ако се стигне до връчване на трети мандат, независимо на коя партия, ние ще съберем НС на БСП. Това е органът, който може да взима решения. Нашето виждане, знаете, е било винаги за правителство на националното спасение“, допълни Гуцанов.

От „Възраждане“ и „Има такъв народ“ вчера не коментираха. Заявените им досега позиции са да не подкрепят кабинета на ГЕРБ-СДС.

Снимка: Прессекретариат на президента

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News