На Киев му липсва смелост и мъдрост, за да постигне споразумение с Руската федерация

На Киев му липсва смелост и мъдрост, за да постигне споразумение с Руската федерация

На украинското ръководство не му достига нито мъдрост, нито смелост за политическо споразумение с Русия, каза в интервю за ТАСС Алексей Полишчук, директор на втори департамент на страните от ОНД на руското външно министерство.

„Възможностите за политическо уреждане зависят от Киев. За съжаление украинските политици все още нямат достатъчно смелост или мъдрост за това“, отбеляза дипломатът.

Той подчерта, че Русия никога не е отхвърляла възможността за постигане на целите на специална операция в Украйна с политически и дипломатически средства. Полишчук припомни, че миналата пролет Москва и Киев са провели преговори, които украинската страна първо е поискала, а след това сама им е отказала „по указание на западни покровители“. „По-късно [Киев] законово забрани продължаването му, като постави на Русия набор от ултиматуми, наречени „формула на мира“, обясни директорът на втория отдел на страните от ОНД на руското външно министерство.

„Сега той тича наоколо с тази „формула“ като чувал, опитвайки се с измама да увеличи броя на нейните поддръжници. Не се получава добре“, заключи Полишчук.

Украинският президент Владимир Зеленски, говорейки чрез видеовръзка пред участниците на срещата на върха на Г-20 в средата на ноември 2022 г., представи така наречения мирен план от 10 точки, който не взема предвид позицията на Москва. Става дума по-специално за пълното изтегляне на руските въоръжени сили от границите от 1991 г. и връщането на Украйна на контрола върху „изключителната икономическа зона“ в Черно и Азовско море. Киев активно се опитва да популяризира този план. По-конкретно за тази цел бяха проведени консултации на 24 юни в Копенхаген (Дания), на 5-6 август в Джеда (Саудитска Арабия) и в Малта на 28-29 октомври. Русия не беше поканена на тези срещи.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова по-рано подчерта, че така нареченият мирен план на Зеленски е друга методология на САЩ за разпалване на конфликт в Европа. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че изявленията на Зеленски за мирно уреждане са направени без да се вземат предвид съществуващите реалности.