Американските военни унищожиха междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III (ICBM) поради аномалия

Американските военни унищожиха междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III (ICBM) поради аномалия

Американските военни унищожиха междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III (ICBM) поради аномалия, открита по време на тестово изстрелване от базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния. Това се казва в изявление на Командването за глобален удар на ВВС на САЩ.

Както се отбелязва в документа, Minuteman III беше „безопасно унищожен над Тихия океан на 1 ноември в 00:06 (11:06 московско време – бел. ТАСС) поради аномалия, установена по време на тестовото изстрелване“. Командата не обясни точно каква аномалия е била открита по време на изстрелването; ще бъде извършен „задълбочен анализ“, за да се определи това.

„Създава се аналитична група, която да разследва причините [за неуспешното изстрелване]“, се казва в изявлението. ВВС на САЩ подчертаха, че въпреки аномалията и последвалото унищожаване на междуконтиненталната балистична ракета, по време на тестовото изстрелване са получени „важни данни“.

По-рано прессекретарят на Пентагона Патрик Райдър обяви „предварително планирано“ тестово изстрелване на Minuteman III от военновъздушната база Ванденберг. Според него това изстрелване е имало за цел да демонстрира „надеждността на системата за стратегическо възпиране“ и също така да послужи като „сигнал към съюзниците за гаранции“ от страна на Съединените щати.

Това беше четвъртото тестово изстрелване на Minuteman III тази година. Предишните тестове на Minuteman III, проведени през февруари, април и септември, бяха успешни.