МВР прави черен списък с чести нарушители на пътя

Осъдиха прокуратурата да плати 40 000 лв. за незаконно обвинен катаджия

Министерството на вътрешните работи ще изготви база данни с шофьори, които многократно са нарушавали правилата за движение по пътищата. За целта ще се използват както системата на „Пътна полиция“, така и камерите за видеонаблюдение на общините и на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщиха от силовото ведомство.

Решението за това е взето по време на работно съвещание на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и с изпълнителния директор на Национална агенция за приходите (НАП) Румен Спецов.

„Изразено бе общо становище, че е необходим институционален отговор спрямо водачите, които целенасочено нарушават правилата за движение, демонстрирайки явно неуважение към обществото и законоустановените правила“, се казва в съобщението за съвещанието. 

Ще бъде поискано от районните прокуратури в страната, както и на органите на Пътна полиция незабавно да установяват шофьорите, чиито нарушения са документирани и публикувани в различни онлайн платформи, за да бъдат санкционирани според нормативната уредба.

Освен това ще бъде обърнато внимание на случаи на тежки пътнотранспортни произшествия, причинени от водачи луксозни автомобили без да е установен произходът на средствата за тяхното придобиване. В тази връзка НАП ще започне ревизии на собственици и ползватели на луксозни и мощни автомобили, за които има данни, че произходът на средствата може да е от нерегламентирана дейност.