СМЯХ! След изказване на Васил Терзиев СОС може да остане без съветници?

ГЕРБ и БСП обвиниха Васил Терзиев в некомпетентност

Изказване на Васил Терзиев по време на предизборната кампания бе потвърдено от него и през първият му работен ден като кмет на Столична община. По време на предизборната кампания Терзиев бе заявил, че заплатата му като кмет ще бъде 1 лев. Много от хората приемаха това изказване за популизъм, но то сякаш бе потвърдено през първия работен ден на Терзиев като кмет, когато той заяви: „Аз няма по никакъв начин да се възползвам от публична дейност. Няма да крада хората.“.

Тази заявка е изправила на нокти голяма част от общинските съветници, които вероятно се интересуват повече от заплатите си, а не от благоденствието на гражданите от Столична община, за което се заклеха да работят.

Бърз преглед на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) казва, че размерът на възнаграждението на председателя на общинския съвет не може да надвишава 90% от това на кмета на общината , което е отразено в чл. 26. Това означава, че ако кмета получава заплата от 1 лев председателя на общинския съвет ще получава заплата от 90 стотинки.

За общинските съветници ситуацията е направо очайваща, тъй като съгласно чл. 34 от ЗМСМА, те не могат да получават повече от 70% от брутната работна заплата на председателя за съответния месец, което означава, че ще получават по 63 стотинки месечна заплата.

Из коридорите на общинския съвет вече се водели разговори, как да не се допусне това.