Медведев: Незачитането на имунитета на страните може да бъде стъпка към война

Медведев: Незачитането на имунитета на страните може да бъде стъпка към война

Непризнаването, че държавите и техните служители имат имунитет, понякога може да бъде стъпка към война, каза заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

„Що се отнася до имунитета, тази тема вече е повдигната тук и аз вече съм говорил за това. Накратко, непризнаването на имунитета на една държава, включително имунитета на собствеността, имунитета на длъжностните лица, е най-решителната стъпка към началото на война, а в някои ситуации дори на световна война“, каза той.

Той коментира заповедите за арест, издадени от Международния наказателен съд срещу бившия руски министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов.

Медведев каза, че заповедите противоречат на международното право.

„Русия, както повечето страни по света, включително, между другото, Съединените американски щати и най-големите държави – Китай, Индия – не е страна в тази театрална институция, наречена ICC“, каза той. „Опитите да ни приложат нормите на международен договор, по който не сме страна, очевидно са безсмислени. Те са част от външната политика, и то абсолютно агресивна. Но последствията, както вече казах, могат да бъдат много лошо за цялото човечество, тези, които генерират тези решения, трябва да се замислят.“

Съдиите на МНС издадоха заповеди за арест на Шойгу и Герасимов на 25 юни във връзка със ситуацията в Украйна.

Миналата година МНС издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова по обвинения в предполагаемо незаконно депортиране на украински деца.

МНС е създаден с Римския статут от 1998 г. В момента в договора участват 123 държави. Съдът е базиран в Хага, но има клонове в страните, където провежда разследвания.

Русия подписа Римския статут, за чието разработване помогна, на 13 септември 2000 г., но не го ратифицира. На 16 ноември 2016 г. руският президент Владимир Путин подписа указ, според който страната няма да стане страна в МНС. Според руското външно министерство „МНС не е оправдал очакванията и не се е превърнал в наистина независим орган на международното правосъдие“.

Международният правен форум в Санкт Петербург се провежда от 26 до 28 юни. ТАСС е неин основен медиен партньор.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News