Данаил Ганчев – синът на бизнесмена Гриша Ганчев, осъди прокуратурата за 179 000 лева

Данаил Ганчев - синът на бизнесмена Гриша Ганчев, осъди прокуратурата за 179 000 лева

Данаил Ганчев – синът на бизнесмена Гриша Ганчев, осъди държавата в лицето на прокуратурата за 179 000 лева обезщетение заради делото, по което баща и син бяха съдени 10 години и оправдани през 2022 г.

През май 2о12 г. тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви акция “Захар”, при която МВР, НАП и току що създадената тогава спецпрокуратура са разбили схема за укриване на ДДС. Гриша Ганчев бе обвинен като бос на престъпна група, в която влизал синът му и още осем души. Делото стоя с години “на трупчета” и обвинителният акт бе внесен чак когато обвиняемите настояха или да бъде внесен, или случаят да се прекрати. После Ганчеви и останалите обвинени бяха оправдани и на трите съдебни инстанции.

Данаил Ганчев е внесъл иска си за 120 000 лв. обезщетение и 59 000 лв. разходи за защита миналата година

в Софийския градски съд. В молбата си Ганчев-син подчертава, че през май 2012 г. е бил арестуван и останал близо три месеца в ареста, въпреки че не е имал намерение да се укрива, в живота си нямал криминални прояви и никава опасност да извърши каквото и да е престъпление. Изкарал почти цялото лято зад решетките при рекордно високи температури. В ареста получил хипертонична криза, бил откаран в болница, където унизително бил заключен за леглото с белезници на ръцете и краката, въпреки тежкото му здравословно състояние.

По онова време младият Ганчев бил завършил с отличие колеж в Швейцария и висше образование в Лондон. Върнал се в България с амбицията да утвърди доброто име на бащината му фирма “Литекс”. През 2011 г. станал шеф на “Литекс комерс”, а още на следващата година вместо да се развива професионално, се наложило 10 години да се бори с правосъдна система.

В решението си съдът приема изцяло сумите и по двата иска на Ганчев и дори посочва, че за приживените болки и страдания е справедливо да получи не 120 000 лв., а до 200 000 лв. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Източник: Труд

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News