АКТУАЛНИ

Макрон обяви предсрочни избори след съкрушително поражение в европейските избори

Макрон обяви предсрочни избори след съкрушително поражение в европейските избори

Френският президент Еманюел Макрон обяви предсрочни избори след съкрушително поражение на европейските избори.

Първият тур на изборите за долната камара на Националното събрание ще се проведе на 30 юни. Вторият тур – на 7 юли, заяви Макрон в обръщение към нацията.

„Резултатът от европейските избори не е добър резултат за партиите, които защитават Европа“, каза държавният глава, цитиран от АФП.

Френският Национален сбор (НС) на Марин Льо Пен нанесе тежко поражение на центристкия алианс на Еманюел Макрон.

НС събра над два пъти повече гласове от алианса на държавния глава, сочат прогнозните резултати.

Листата на НС, водена от 28-годишния Жордан Бардела, събира между 32,3-33,0 % от гласовете в сравнение с 14,8-15,2 % за алианса на Макрон, воден от неговата партия „Ренесанс“.

В речта си пред поддръжници Бардела заяви, че французите са „изразили желание за промяна“ и призова Макрон да свика предсрочни парламентарни избори.

Резултатът е най-добрият, регистриран някога от НС на избори във Франция.

Единствената утеха за управляващата партия е, че успя да запази второто място пред социалистите, които излизат трети с 13-14% от гласовете.

Резултатите са тежък удар за Макрон. Той дълго време се представяше като опора срещу крайната десница в Европа. Два пъти победи лидера на НС Марин льо Пен на президентските избори.

Резултатите от изборите също така бележат критичен момент. Погледите се насочват към президентския вот във Франция през 2027 г., когато Макрон не може да се кандидатира отново. Льо Пен има огромен шанс да спечели позицията в Елисейския дворец.

 

Източник: vesti.bg

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News