Кремъл мълчи, докато посещението на Тъкър Карлсън в Русия създава слухове за интервю с Путин

Кремъл мълчи, докато посещението на Тъкър Карлсън в Русия създава слухове за интервю с Путин

Крайнодесен телевизионен оператор е забелязан в Болшой балет в Москва, след като според съобщенията е пристигнал миналата седмица.

Кремъл отказа да каже дали Владимир Путин ще даде интервю на крайнодесния американски журналист Тъкър Карлсън, след като бившият водещ на Fox News беше забелязан в Москва.

„Едва ли може да се очаква от нас да предоставим информация за движението на чуждестранни журналисти“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, попитан за спекулациите, че Карлсон е в Русия, за да интервюира руския президент.

„Много чуждестранни журналисти идват в Русия всеки ден, много продължават да работят тук и ние приветстваме това“, каза Песков. „Нямаме какво да обявим по отношение на интервютата на президента пред чуждестранни медии“.

Каналът Mash Telegram публикува снимка в събота на Карлсон в Болшой театър в Москва, който посещава балета „Спартак“, създавайки слухове за интервю с Путин.

54-годишният Карлсън, за когото се твърди, че е пристигнал в Москва миналия четвъртък, оттогава е сниман в един от най-луксозните хотели в града.

Запитан в неделя от журналист от руския държавен вестник „Известия“ за посещението си в Москва, Карлсън каза, че „иска да говори с хората, да се огледа и да види как се справя … и се справя много добре“. Запитан дали е в Москва, за да интервюира Путин, Карлсън отговори: „Ще видим“. След това се усмихна.

Карлсън беше най-популярният водещ във Fox News, преди да бъде внезапно уволнен миналия април. След като напусна, той използва X, по-рано Twitter, за да разпространява дясно токшоу, Tucker on X.

Той стана популярна фигура в Москва по време на президентството на Доналд Тръмп, когато редовно се подиграваше на твърденията, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ.

Оттогава Карлсън повтаря много от опорните точки на Кремъл във войната му срещу Украйна, критикувайки Вашингтон за подкрепата му за Украйна, като същевременно предполага, че Западът е виновен за инвазията.

В предаванията си по Fox News и X Карлсън описва украинския президент Володимир Зеленски като „диктатор“ и „потен и подобен на плъх“, и заявява, че „подкрепя Москва“.

Неговата пропутинска и антиукраинска реторика е възхвалявана в Москва, където клиповете му се превърнаха в приспособление на руската държавна телевизия, като местните пропагандисти ги използват като доказателство, че влиятелни хора в САЩ симпатизират на военната кампания на Путин.

Карлсън наскоро заяви, че преди това се е опитал да интервюира руския президент, но е бил „спрян“ от правителството на САЩ.

„Е, не ви е позволено да чуете гласа на Путин, „защото защо?“ Карлсън се оплака на швейцарското списание Die Weltwoche.

Преди войната в Украйна Путин от време на време даваше интервюта, но до голяма степен спря да говори пред чуждестранната преса след инвазията, която го превърна в парий на запад.

Докато причините Карлсън да пътува до Москва не са ясни веднага, посещението му раздели мненията сред американските политици.

В отговор на снимка на Карлсън, пътуващ до Москва, Адам Кинцингер, бившият републикански представител на Илинойс, написа на X, че Карлсън е „предател“.

Крайнодясната републиканска конгресменка Марджъри Тейлър Грийн обаче защити перспективата за интервю. „Имаме свободна преса в тази страна и нейните хора като Тъкър Карлсън, от които зависим, за да говорим истината“, написа тя в X.

Източник:theguardian.com   Превод и редакцияОТ УПОР

Още новини четете в категория Новини