АКТУАЛНИ

Копринка Червенкова: Управляват ни тия така наречени харвардски случайности

Копринка Червенкова: Управляват ни тия така наречени харвардски случайности

Снимка: Ани Петрова

През тези 34 години наблюдавахме и избирахме случайни фигури, изказа мнение пред БНР журналистът Копринка Червенкова.

10 ноември празник ли е или не? Празник е идея за бъдеще. На 10 ноември 1989 г. идея за бъдеще имаше у повечето хора. Сега видимо идеята за бъдеще са я попилели някъде, загубили са я по пътя. Толкова хора си занулиха биографиите, изчегъртаха ги, изчистиха ги, за да започнат на чисто. И какво се получи? Това, че те занулиха биографията си допусна до управлението на държавата случайници. От вчера си мисля колко случайни хора са управлявали тази държава в тези 34 години. /…/ Това са едни съвършено случайни хора, които отнякъде се явяват и понеже ни обещават разни работи, ние им вярваме“, обясни тя.

По думите й Бойко Борисов е едно от най-големите разочарования на голяма част от хората, както и едно от „най-големите недоразумения в този наш преход“. Той, заедно с Делян Пеевски, продължава да управлява държавата, добави Червенкова и прогнозира обаче, че това няма да продължи дълго:

„Мисля, че вече на негово място дойдоха други случайности – тия т.нар. харвардски случайности. Те сега ни управляват. Те са абсолютно случайни фигури, които се добраха до властта. Първоначално им се зарадвахме, но сега мисля, че всички разбраха, че това е едно голямо недоразумение„.

Според журналиста 34 години след 10 ноември се завръща и цензурата:

„За съжаление, това също е една от илюзиите, която имахме на 10 ноември. Демокрация. Каква демокрация? Думата демокрация изчезна. Няма я. Сега се говори за прозрачност. Каква прозрачност? Не съм щастлива днес, макар че съм посрещнала този ден със страшно много надежди и идеи за много добро бъдеще„.

Ако нещо се е променило в тази държава, то се е променило въпреки управлението й, категорична бе Копринка Червенкова.

Нищо от това, което си представяхме, че ще се случи, не се случи. Не си дадохме труда да избираме хора, които са качествени. Не, случайници, самодейци…“, каза в заключение тя.

Източник: БНР