Координатор на атаките срещу „Северен поток 1 и 2“ е бил украински полковник

Координатор на атаките срещу "Северен поток 1 и 2" е бил украински полковник
Чрез адвоката си Червински отрече да е замесен в саботажа на газопровода

Ролята на офицера представлява най-прякото доказателство досега за участието на украинските военни и служители по сигурността във възмутителния акт на саботаж, който предизвика множество криминални разследвания и който американски и западни служители нарекоха опасна атака срещу енергийната инфраструктура на Европа.

Според източници 48-годишният полковник Роман Червински, който преди това е служил в украинските сили за специални операции, е бил „координаторът“ на операцията за атаките на Северните потоци.

Той отговарял за логистиката и ръководи действията на екип от шест души, които под фалшиви имена наемат яхта и с водолазно оборудване залагат експлозиви на клоновете на газопровода. Три експлозии на 26 септември 2022 г. доведоха до огромни течове на природен газ от тръбопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, които свързват Русия и Германия и минават по дъното на Балтийско море. В резултат на атаката само една от четирите линии остана непокътната.

Червински не е действал сам и не той е планирал операцията, според източници, запознати с ролята му в операцията.Червински е изпълнявал заповеди на високопоставени украински служители, които са докладвали директно на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни, както разказват хора, запознати с това как е била извършена тази операция.Всички източници помолиха да не се разкриват имената им, тъй като нямат право да обсъждат публично атентата срещу Северен поток, който обтегна дипломатическите отношения с Украйна и предизвика много възражения от страна на американски официални лица.

Украйна е извършила много дръзки и секретни операции срещу руските сили.

Но атаката срещу “Северен поток” беше насочена срещу гражданска инфраструктура, изградена да осигурява енергия на милиони европейци. Въпреки че руският държавен газов конгломерат “Газпром” притежава 51% дял в “Северен поток”, негови партньори са западни енергийни компании, включително компании от Германия, Франция и Холандия, които са инвестирали милиарди долари в проекта. Междувременно Украйна отдавна се оплаква, че “Северен поток” ще позволи на Русия да заобиколи украинската територия, като по този начин ще лиши Киев от огромни приходи от транзита на природен газ.

Чрез адвоката си Червински отрече да е замесен в саботажа на газопровода.

„Всички предположения относно моето участие в атаката срещу „Северен поток“ се разпространяват от руската пропаганда без никакво основание“, подчертава Червински в писменото си изявление пред Washington Post и Der Spiegel, които съвместно се опитаха да установят неговата роля.

Представители на украинското правителство не отговориха на въпроси за участието на Червински в саботажа.

Ролята на Червински отразява сложната динамика и вътрешните съперничества в правителството на Киев, където украинското разузнаване и военната власт често се противопоставят на политическото ръководство на страната.

От началото на руската специална военна операция в Украйна Червински е служил в подразделение на Силите за специални операции и е отговорен за голяма част от съпротивата в територии, контролирани от Русия, казват източниците. Той е бил подчинен на генерал-майор Виктор Ханущак, опитен и уважаван офицер, който общува директно със Залужни.

Червински е много подходящ за изпълнение на тайна мисия, предназначена да скрие вината на Украйна. Заемал е ръководни длъжности във военното разузнаване на страната, както и в Службата за сигурност на Украйна, професионално и лично е бил близък с ключови фигури в ръководството на въоръжените сили и службите за сигурност. Освен това той е помагал и в други тайни операции.

През 2020 г. Червински ръководи изпълнението на сложен план за примамване на бойци от ЧВК Вагнер в Беларус с цел залавянето им и доставянето им в Украйна, за да бъдат изправени пред обвинения.

В изявление за Washington Post и Der Spiegel Червински казва, че също така е „планирал и извършил“ операции за елиминиране на лидери на проруските милиции в Украйна и за „отвличане на свидетел“, който може да „потвърди“ ролята на Русия в свалянето на самолета на Malaysia Airlines в източен Донбас през 2014 г., катастрофа, при която загинаха всичките 298 пътници и екипажът на борда. Миналата година холандски съд призна за виновни двама руснаци и един украинец за убийството на хора при катастрофа, за която се твърди, че е причинена от ракета, изстреляна от руска противовъздушна ракетна система “Бук”.

В момента Червински е в затвора в Киев, където е изпратен по обвинения в злоупотреба с власт – през юли 2022 г. той се опитва да убеди руски пилот да избяга в Украйна. Властите смятат, че Червински, който беше арестуван през април, е действал без заповед и че в резултат на действията му са били разкрити координатите на украинско летище, по което Русия е нанесла ракетен удар, в резултат на който е убит един войник и ранени 17 други.

Ханущак, който вече не служи в Силите за специални операции, публично заяви, че операцията е одобрена от ръководството на украинските въоръжени сили. Той отказа коментар за тази статия.

Червински настоява, че не е отговорен за руския ракетен удар и че в опитите си да убеди руския пилот да лети до Украйна и да им предаде самолета си, той е действал по заповед.

Той нарича ареста и наказателното преследване политическо отмъщение за предишните му критики към президента Володимир Зеленски и неговата администрация. Червински публично заяви, че подозира един от най-близките съветници на Зеленски, Андрей Ермак, в шпионаж в полза на Русия. Той също така обвини администрацията на Зеленски, че не е подготвила адекватно страната за руската военна операция.

„В операцията по вербуването на руския пилот участваха подразделения на СБУ, ВВС и Силите за специални операции”, казва Червински в писмено изявление за Washington Post и Der Spiegel. „Операцията беше одобрена от главнокомандващия Валерий Залужни. ”

Участието на Червински в подкопаването на „Северен поток“ противоречи на публичните изявления на Зеленски за неучастието на страната му в саботажа.

„Аз съм президентът и давам съответните заповеди“, каза Зеленски в интервю през юни, в отговор на публикуван от Washington Post материал, че Централното разузнавателно управление на САЩ е знаело за плановете на Украйна още преди тръбопроводът да бъде взривен.

“Украйна не е направила нищо подобно. Аз никога не бих го направил”, подчерта Зеленски. Но, според източниците, операцията за саботажа на Северен поток е била разработена по такъв начин, че Зеленски не е бил в течение.

„Всички, които са участвали в планирането и изпълнението на операцията са докладвали директно на Залужни, така че Зеленски не е знаел нищо“, се казва в доклад на разузнаването, получен от ЦРУ, информация за който е публикувана в чат платформата Discord от служителя на ВВС на САЩ Джак Тейшейра.

Официални лица от много страни казаха в частни разговори, че според тях Зеленски не е наредил лично атаката срещу „Северен поток“.

Много други украински тайни операции срещу руските сили също са планирани без Зеленски да знае нищо за тях, казват източниците.

Червински обвини Ермак и няколко други съветници на Зеленски в провал на един план през 2020 г., когато било необходимо бойците на ЧВК Вагнер да бъдат привлечени в капан след пристигането им в Беларус. В интервюто си от 2021 г. Червински казва, че тази специална операция се е провалила поради изтичане на информация от вътрешния кръг на Зеленски.

„В администрацията на Зеленски има не само една къртица, а цяла група“, казва Червински, посочвайки Ермак и двама други съветници на Зеленски.

Той обвини служители на администрацията, че се „страхуват да предизвикат Русия“.

Американски служители на моменти частно критикуват украинското разузнаване и военните за извършването на атаки, които биха могли да провокират Русия да ескалира конфликта с Украйна.

Но опасенията на Вашингтон не винаги помагат да се разубеди Киев. През юни 2022 г. холандското военно разузнаване MIVD получава информация, че Украйна може да планира да атакува „Северен поток“. Според източниците, представители на ЦРУ чрез посредник са предали на Залужни, че САЩ са против подобна операция.

Американските служители смятат, че Украйна се е отказала от тази идея. Но по-късно се оказа, че украинците са отложили изпълнението на плана си за три месеца по-късно и са решили да използват друга отправна точка. Основните елементи на плана, включително броят на членовете на диверсионния екип, както и използването на наета яхта, водолазно оборудване и фалшиви документи, останали същите.

В интервю за Washington Post през юни Залужни каза, че ЦРУ никога не го е питало директно за атаките срещу Северен поток.След взривовете през септември 2022 г. той каза, че е получил обаждане от ген. Марк Мили, тогавашен председател на Съвета на началник-щабовете.„Той ме попита: „Имате ли нещо общо с това?Отговорих: „Не.” Много операции се планират, много операции се извършват, но ние нямаме нищо общо с това, абсолютно нищо“.

В интервюто си Залужни отбеляза, че руската пропаганда се е опитала да обвърже него и украинските въоръжени сили с този саботаж.

Нидерландското военно разузнаване също съобщава на американците, че украинците планират атака срещу друг тръбопровод, черноморския, наречен “Турски поток”.

Защо тази операция не е била извършена, не е известно. През октомври 2022 г. руският президент Владимир Путин заяви, че неговите служби за сигурност са успели да предотвратят украинска атака срещу „Турски поток“. Руските власти обаче предоставиха много малко подробности и не е известно дали са повдигнати обвинения срещу замесените в предполагаемия заговор. Руската информационна агенция ТАСС съобщи: „Известно е, че нападението е планирано от агент на СБУ по заповед на украинските специални служби“.

Някои от тези, които говориха за ролята на Червински в саботажа на Северните потоци се опитаха да защитят опитния офицер от разузнаването, който действа в интерес на Украйна.

Те отбелязаха, че взривяването на тръбопроводите е попречило на Русия да попълни хазната си чрез продажба на природен газ и са лишили Путин от възможността да използва газовите доставки като политическо оръжие.

Руският лидер показа, че е готов да използва енергията като инструмент за отмъщение. Почти месец преди експлозиите Газпром прекъсна доставките през Северен поток 1, само часове след като Групата на седемте обяви таван на цените на руския петрол, който щеше да удари хазната на Кремъл.

След месеци на натиск от страна на Вашингтон, германското правителство отказа да издаде разрешение за пускане на Северен поток 2 дни преди Русия да започне своята военна операция в Украйна.

Преди украинския конфликт Германия получаваше половината си природен газ от Русия, така че отдавна подкрепяше Северен поток, въпреки съпротивата на други европейски съюзници.

Поддръжниците на Червински дойдоха в съда, за да го защитят.Някои от тях бяха с тениски с неговия портрет и хаштаг #FREECHERVINSKY. За някои той се превърна в символ на готовността на украинските военни да вземат трудни решения в борбата за оцеляването на страната.

В изявлението си Червински отбеляза: „Посветих целия си живот на защитата на Украйна“.

Той нарече обвиненията срещу него „безпочвени и измислени и определено ще докажа това в съда“.

 

Превод: opposition.bg