Медведев сравни шефа на МОК с организатора на Олимпиадата през 1936 г. в Берлин

Медведев сравни шефа на МОК с организатора на Олимпиадата през 1936 г. в Берлин

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност (СС) Дмитрий Медведев коментира изявлението на ръководителя на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах и го нарече „наследник“ на Карл Дийм, организатор на Летните олимпийски игри в Берлин през 1936 г.

„Според президента на МОК, ако спортът поеме ролята на съдия във всеки конфликт, това ще бъде краят на международния спорт. Ето защо той трябва да бъде политически неутрален.

„Този голям приятел на международния спорт показа, че може да бъде истински наследник на Карл Дийм, организатора на Олимпиадата в Берлин през 1936 г. Нашите спортисти никога няма да забравят това“, написа заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация на англоезичната си страница в социалната мрежа X (бивш Twitter ) Дмитрий Медведев. 

„Вярно, преди това той препоръча на международните федерации да не допускат руски спортисти да участват в международни състезания по очевидна политическа причина – заради конфликта между Русия и Украйна. Какъв мъдър, искрен и последователен човек!“ – написа още  за президента на МОК Медведев.

„PS Чудя се какво ще прави с израелските спортисти?“ – посочи зам.-шефът на Съвета по сигурността.

По-рано Бах каза , че комитетът не обмисля отмяна на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. поради нарастващия брой военни конфликти.

Бах е на 69 години и е начело на МОК от 2013 г. През 2021 г. той беше преизбран за четиригодишен мандат, който според действащата Олимпийска харта трябва да е последният му.

По време на президентството на Бах в МОК руският спорт беше обект на санкции няколко пъти, последно след началото на специалната  операция в Украйна.

 Руските спортисти през 2022 г. бяха лишени от възможността да участват в международни състезания; през март 2023 г. беше препоръчано да им бъде разрешено да участват в турнири в неутрален статут и само при условие, че не са свързани с въоръжените сили и не представляват отборни спортове.