Кличко скочи на Зеленски за уволнението на Залужни

Кличко скочи на Зеленски за уволнението на Залужни

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни беше освободен от длъжност от президента на страната Володимир Зеленски, след като напрежението между двамата лидери не утихна в продължение на седмици. Кметът на Киев Виталий Кличко, призова властите да предоставят на обществеността „обяснения за подобни промени, пише Sky News.

„Благодарен съм на генерал Валерий Залужни за неговата служба на Украйна и отдадеността му да защитава нашата нация. Благодарение на него украинците имат истинско доверие в нашите въоръжени сили, които в момента се радват на най-високо ниво на обществено доверие“, заявява той.

Според него популярният командир на армията е „уверен, че ще премине през това предизвикателство с лекота“.

„Вярвам, че властите ще предоставят на обществеността обяснения за тези промени“, подчерта той.

„Особено по време на продължаващите тежки сражения на фронтовата линия. И необходимостта от поддържане на ефективно сътрудничество с чуждестранните партньори. Единството на нашето общество разчита на власти, на които може да се довери.“

Припомняме, че украинският президент Владимир Зеленски назначи нов главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Валери Залужни беше заменен от Александър Сирски.

Валерий Федорович Залужный е роден на 8 юли 1973 г. в Новоград-Волински, Житомирска област, Украинска ССР (сега Звягел, Житомирска област, Украйна).

През 1989-1993 г. учи в Машиностроителния колеж в Новоград-Волински. През 1997 г. завършва Одеския институт на сухопътните войски (сега Военна академия, Одеса), през 2007 г. – Националната академия на отбраната на Украйна в Киев (оперативно-тактическо ниво), през 2014 г. – Националния университет по отбрана на Украйна. Иван Черняховски (бивша Национална академия на отбраната на Украйна; оперативно-стратегическо ниво), през 2020 г. – магистърска степен от Националния университет „Острожска академия“ (Острог, Ровненска област) със специалност международни отношения. 

През декември 2023 г. защитава дисертация по право и получава научната степен доктор по философия в Одеската юридическа академия. Както съобщи украинското издание Hromadske (Public), темата на научната работа не се разкрива. Тъй като тя „представлява държавна тайна в областта на отбраната, държавната сигурност и правоприлагането“. В същото време, според информационната система на Националната агенция на Украйна за осигуряване на качеството на висшето образование. От ключовите думи на дисертацията следва, че тя е свързана с военната дисциплина, дисциплинарни нарушения и наказания.

Още новини четете в категория Позиция