Киев ще получи 1,5 милиарда долара от замразени руски активи през юли

Киев ще получи 1,5 милиарда долара от замразени руски активи през юли

В съответствие с решението на Европейския съюз Украйна ще получи 1,5 милиарда евро приходи от обездвижени руски активи през юли, съобщи украинското финансово министерство.

„ЕС се съгласи да разпредели приходи от обездвижени руски активи на стойност 1,5 милиарда евро. Очаква се Украйна да получи средствата през юли 2024 г.“, се казва в изявление на министерството, публикувано на уебсайта му.

90% от тях ще бъдат използвани за финансиране на военните разходи на Киев, останалите 10% ще бъдат насочени за възстановяване.

ЕС, САЩ, Япония и Канада конфискуваха активи на Русия в размер на около 300 милиарда долара. След началото на специалната военна операция. От тях около 5-6 милиарда долара се намират в САЩ. Като по-голямата част е в Европа, включително международната платформа Euroclear в Белгия (там се съхраняват 210 милиарда долара). По-рано Европейската комисия одобри предложение за използване на приходите от конфискувани руски средства за оказване на помощ на Киев. Конгресът на САЩ одобри пакет от законопроекти за предоставяне на военна помощ на Израел, Тайван и Украйна, както и за конфискация на замразени активи на Русия за реалното им предаване на Киев.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News