Калин Стоянов: Кметът на София е съгласувал протеста на футболните фенове срещу ръководството на БФС без да поиска становище от СДВР

Калин Стоянов: Кметът на София е съгласувал протеста на футболните фенове срещу ръководството на БФС без да поиска становище от СДВР
По повод демонстрацията на полицаи пред сградата на парламента по-рано днес министърът коментира, че се надява това да е подкрепа за МВР като институция

Кметът на София Васил Терзиев е съгласувал протеста на футболните фенове срещу ръководството на Българския футболен съюз без да поиска становище от СДВР, каквато е практиката при такива събития. Това заяви пред ресорната парламентарна коминисия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

По думите му съгласуването на протеста се е слючило часове преди събитието и затова до последно МВР е имало нагласа, че се организира нерегбаментиран протест.

„В деня на протеста разбираме, че този протест вече е съгласуван. Практиката назад в годините е винаги преди съгласуване (от Столична община – б.а.) да се иска становище от СДВР. Това не е направено.
Затова до последно имахме нагласата за организиран нерегламентиран протест, след което стана ясно, че е съгласуван.

И трябваше само в рамките на деня да направим организацията.

Тъй като знаехме, че за първи път исторически враждуващи агитки ще се съберат, оценихме, че мероприятието е рисково и взехме решение да изкараме максимален брой служители – около 1500 души. Ако не бяхме взели това наше решение да изкараме толкова сила, можеше последствията да са много по-големи“, заяви вътрешният министър.

Главният секретар на МВР Живко Коцев обясни, че столичната полиция е имала само няколко часа да създаде организация, защото до последно е било неясно дали мачът ще се проведе в София, Пловдив или Кърджали.

“В рамките на няколко часа ние тряваше да създадем организция, да обезпечим протеста с необходимите сили, да подготвим план, да определим характера на събитието и да посрещнем това събитие, така че да не се допуснат нарушения на обществения ред”, заяви Живко Коцев.