ИЗВЪНРЕДНО! Русия и Северна Корея с ново стратегическо партньорство

ИЗВЪНРЕДНО! Русия и Северна Корея с ново стратегическо партньорство

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун подписаха днес в Пхенян споразумение за стратегическо партньорство между техните страни, съобщи Франс прес.

Подробностите от документа засега остават неразкрити. Според руски информационни агенции двамата лидери са провели двучасови преговори на четири очи, информира БТА.

В понеделник Кремъл обяви, че това „глобално стратегическо партньорство“ ще отразява „значителната промяна в геополитическата обстановка по света“, като Москва и Пхенян виждат Вашингтон като съществен противник.

Западните страни се безпокоят от засилване на военното сътрудничество между Русия и Северна Корея, като според западни експерти Северна Корея вече доставя боеприпаси и ракети за руската офанзива в Украйна.

Дипломатическият съветник на Кремъл Юри Ушаков съобщи на руски медии, че двамата лидери са си разменили подаръци. Според него Путин е подарил на Ким втора лимузина „Аурус“ и чаен сервиз. В замяна руският президент е получил предмети на изкуството със своя лик, включително скулптури.

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News