ИЗВЪНРЕДНО! Русия евакуира цивилното население в цялата страна, заради учение симулиращо ядрена война

ИЗВЪНРЕДНО! Русия евакуира цивилното население в цялата страна, заради учение симулиращо ядрена война
Русия ще проведе днес общонационални учения, симулиращи евакуация на цивилни по време на ядрена война, предаде британското издание The Telegraph.

Ученията във вторник ще тестват готовността на службите да изведат голям брой хора от хипотетични „радиационни зони“, показват изтекли документи, публикувани от руската медия Baza, предава Fakti.bg.

Не е ясно към момента колко цивилни ще участват в учението. Русия провежда учения за гражданска отбрана всяка година, но се смята, че това е първият път, когато подобни учения ще се проведат едновременно в цялата страна.

Както Съединените щати, така и Русия – най-големите ядрени сили в света – заявиха, че ядрена война никога не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води, но конфликтът в Украйна породи страхове от пряка конфронтация между Москва и Запада. Ръководителят на водещия руски изследователски център за ядрена енергетика призова Кремъл миналата седмица да извърши тест на атомно оръжие в Северния ледовит океан като демонстрация на сила.

Като се включват активно в бойните действия в Украйна, западните държави водят ситуацията към Трета световна война, предупреди преди дни заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев. Кремъл и неговите пропагандисти редовно отправят ядрени заплахи към западните страни, с които целят да ги разубедят от продължаване на военната и финансова подкрепа към Киев.