Хамас иска от Египет да предостави на Газа комуникации и интернет

Хамас иска от Египет да предостави на Газа комуникации и интернет

Палестинското радикално движение Хамас се обърна към Египет с молба за предоставяне на роуминг услуги в ивицата Газа, където телефонните комуникации и интернет са спрели да работят. Това се казва в изявление на представителя на движението Фаузи Бархум, публикувано в официалния канал на радикалите в Telegram.

„Терористичната ционистка окупация прекъсна [телефонните] комуникации и интернет в ивицата Газа <…>. Ние призоваваме Египет да отвори услугите за роуминг в египетските мрежи“, се казва в изявлението.

На 5 ноември палестинският доставчик Paltel съобщи , че телефонните и интернет услуги отново са спрели да работят в цялата Ивица Газа. Подобно съобщение беше пуснато от Jawwal, вторият доставчик на комуникационни услуги в Газа.

За първи път беше съобщено за пълно спиране на интернет, кабелни и клетъчни комуникации в палестинския анклав на 27 октомври. Палтел и Джауал казаха, че услугата вече не е възможна поради повреда на комуникациите от израелските въздушни удари. Комуникациите бяха възстановени на 31 октомври, когато международните организации изразиха безпокойство от невъзможността да се свържат с останалите в Газа. 

Още новини можете да прочетете в секция СВЯТ