Говорителя на Meta Анди Стоун е осъден на шест години затвор

Говорителя на Meta Анди Стоун е осъден на шест години затвор

Руски окръжен военен съд постанови в понеделник да осъди американския гражданин Анди Стоун, говорител на Мета (определена като екстремистка организация в Русия), задочно на шест години колония за подбуждане към тероризъм, съобщи репортер на ТАСС от съдебната зала.

Също така съдът забрани на Стоун да управлява интернет ресурси за четири години. Валентина Филипенкова, адвокат на Стоун, каза пред ТАСС след произнасянето на присъдата, че ще обжалва присъдата.

В дебат във Втори западен окръжен военен съд, прокурор поиска Стоун да бъде осъден на седем години затвор.

Според разследването Стоун, намирайки се извън Русия, на 11 март 2022 г. е публикувал в интернет, включително на страницата си в Twitter (в момента X — ТАСС), коментар, в който се препоръчват агресивни, враждебни и насилствени действия срещу руски военнослужещи, участващи в специалната военна операция. В него се съдържат и публични призиви за извършване на смъртоносни терористични атаки срещу военнослужещите.

Стоун беше обвинен в извършване на престъпление по член 205.2, част 2 от Наказателния кодекс на Русия. Публично подбуждане към извършване на терористични актове, публично оправдаване на тероризма или пропаганда на тероризъм. Предвижда се наказание от глоба до 5-7 години затвор.

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News