АКТУАЛНИ

Ето кога идва истинската зима в България

Ето кога идва истинската зима в България

Снимка: Pixabay

Според метеоролозите от „Метео Балканс“ на 8 ноември очакваната обстановка в страната ще е под влияние на преминаващ добре изразен студен атмосферен фронт, като на много места от запад на изток ще превали дъжд.

Очакват се и интензивни валежи над Централна и Източна България. 

Отначало ще духа умерен югозападен вятър, но с тенденция да се ориентира от северозапад и да се усили. Ще започне и понижение на температурите.

Според последните анализи на Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), под влияние на преминаващ през България средиземноморски циклон, в периода между 10 и 13 ноември ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг.

Около обяд в събота от югозапад на североизток облачността ще се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от дъжд. Не е изключено  при преминаването на студения атмосферен фронт валежите да са съпроводени и от гръмотевици в Западна и Южна България.

Най-сериозна ще е обстановката на 13 ноември. Тогава страната ни ще е под влияние на нов циклон. Очакват се значителни по количества валежи и дори висок риск от наводнения. Моделите прогнозират и чувствително понижение на температурите и до вечерта в Западния и Централен Предбалкан и по високите полета от Западна България ще се премесват в сняг.