ЕКСКЛУЗИВНО! Хасан Адемов с нови разкрития за ситуацията в ДПС

ЕКСКЛУЗИВНО! Хасан Адемов с нови разкрития за ситуацията в ДПС

Избирателят иска да чуе, че ДПС се ръководи от колективните органи, а не еднолично, заяви Хасан Адемов пред Нова телевизия.

Назрява ли напрежението в ДПС и възможно ли е Делян Пеевски да е станал председател на ПГ в разрез с устава на партията? Темата коментира д-р Хасан Адемов, бивш депутат от ДПС и бивш министър на труда и социалната политика, в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Очевидно е, че има разделение, но проблемът е как ДПС да излезе от тази ситуация! На последната национална конференция бяха избрани двама съпредседатели, които са със съвършено различни профили. Това разминаване е в основата на напрежението” , категоричен бе Адемов.

„Аз съм на страната на ДПС. Проблемът не е на коя страна си, а как ДПС се озова в тази ситуация”, заяви Адемов.

„На последната национална конференция бяха избрани двама съпредседатели, които са със съвършено различни профили. Това разминаване е в основата на напрежението”, смята той.

Според Адемов избирателят иска да чуе, че ДПС е в „топ форма и се ръководи от колективни органи, без индивидуални решения”.

„Тези 17 колеги смятат, че сегашното ръководство е избрано в противоречие с Устава. Според тях парламентарната група няма легитимност да реши да вземе мандата”, каза Адемов и допълни, че една от най-важните 4 точки в становището на 17-те депутати е, че трябва да има два подписа (на двамата съпредседатели) под сключените споразумения, а решенията да се взимат на базата на дискусия и диалог.

По думите му ДПС се характеризира със силното усещане за свобода.

„Тя е заложена в генетичния код на привържениците на партията”, коментира още Адемов.

17-те народни представители, които се отцепиха от групата на ДПС в парламента, са подписали празен лист, когато за председател на парламентарната група бе избран Делян Пеевски. Това се случи в началото на ноември миналата година, след като бе отстранен Мустафа Карадайъ, разказа Адемов, член на Централното оперативно бюро (ЦОБ). Адемов не е депутат.

„Те считат, че изборът на Пеевски е в разрез с устава на партията“, заяви Адемов и поясни какво има предвид.

„Те чуват от трибуната, че с техните подписи е избран председател на парламентарната група. А всъщност твърдят, че са подписали празен лист“.

По този начин Адемов обясни какво има предвид т.нар група ДПС-Доган (верните на почетния председател 17 депутати на Движението) в своята декларация вчера, в която обяви, че „Настоящото ръководство на ПГ не е избрано съгласно Устава на ДПС, поради което същото няма необходимата легитимност и не следва да взимаме участие в заседанията ѝ до произнасянето на позицията на Почетния председател д-р Ахмед Доган“.

Членът на ЦОБ на ДПС добави, че уставът на партията (чл.26) наистина повелява, че парламентарната група е функция на партията, т.е. трябва да има и двама съпредседатели на групата, както е в ДПС.

Според Адемов, ако съпредседателят Джевдет Чакъров бъде избран начело и на ПГ заедно с Пеевски, това ще е едно от решенията на проблемите.

„Двамата съпредседатели трябва да участват равнопоставено в преговорите за съставяне на правителство. Ако само един преговаря, тогава това е нелегитимно действие спрямо устава“, твърди Адемов.

Според него това не е първият сериозен трус в ДПС и посочи, че предишният подобен е бил с Лютви Местан, но „ДПС винаги оцелява, ще оцелее и този път“.

Адемов говорил наскоро с Доган по телефона и каза, че почетният председател скоро ще направи изявление.

Той описа ДПС като свободолюбива партия и „имунната ѝ система реагира, когато има нарушения“.

Не стана ясно защо от миналия ноември чак сега става известно как е бил избран Пеевски за председател на ПГ, а през януари стана и съпредседател на ДПС заедно с Джевдет Чакъров.

 

Източник: Нова тв

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News