Дянков: Ще има правителство и то с първи мандат

Дянков: Ще има правителство и то с първи мандат

Убеден съм, че ще има правителство и то с първия мандат. Негова премиер по всяка вероятност ще бъде Росен Желязков. В него ще има няколко имена от ГЕРБ, които са се доказали, както и министри от сегашния кабинет.

Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред Георги Любенов от БНТ.

Според информация на Епицентър.бг Бойко Борисов ще внесе състав на кабинета с първия мандат.

Моята прогноза е, че Росен Желязков ще бъде кандидат за премиер и утре ще видим това развитие – когато президентът Румен Радев връчи първия мандат.
С първия мандат ще се създаде правителство сравнително бързо, изтъкна бившият финансов министър.

Дянков е убеден, че ще има правителство с първия мандат. „Познавам Борисов сравнително добре през годините и неговата стратегия е много ясна – чрез теория на игрите ще пита един основен въпрос:“Ако играеш срещу противник, каква е печелившата стратегия – Борисов получава мандата, казва, ще създам правителство и ако не стане това правителство, във втори и трети кръг, ще направя това, което вие направите при мен“, коментира тактиката на лидера на ГЕРБ бившият финансов министър.

Симеон Дянков е на мнение, че с третия мандат няма да има правителство.

Въпросът, който остава неизвестен, е дали правителството ще е с амбиция. Ако правителството е с амбиции, би трябвало в кабинета да е Делян Добрев, който помете ПП в Хасково. ПП в момента се опитва да намерят себе си, отбеляза Дянков.

Според него трима от служебните министри със сигурност ще останат в кабинета. Това са транспортния министър Георги Гвоздейков, образователният Галин Цоков и военният – Атанас Запрянов.

Дянков прогнозира още, че финансовият министър Людмила Петкова също се остане заради придвижването на България към еврозоната.

Дянков е категоричен, че ако се създаде едно тихо правителство от експерти, може да продъсъществува по-дълго, но няма да свърши работа. Ако се направи амбициозно правителство, тогава може да се гони ПВУ, Еврозоната, след като се обясни на хората защо, коментира Дянков.

Дянков смята, че 1 януари 2027 г. е по-вероятна дата страната ни да влезе в еврозоната, а не 2026 г.

Като причина за това забавяне той посочи липсата на съгласие сред политическите сили в парламента, а не толкова, че не покриваме критериите за инфлация.

Освен „Възраждане“, които са категорично против приемането на еврото, и колебанията на БСП, Дянков посочи, че ИТН също дават сигнали, че членството в еврозоната може да се забави.  

Според Дянков е много притеснително, че точно сега се появи проблемът с конфликт на интереси от страна на подуправителя на БНБ Андрей Гюров, чийто ресор е Валутният борд и еврозоната. Както е известно Гюров излезе в отпуск до изчистване на случая с решението на Антикорупционната комисия, което означава, че може да се стигне и до съдебни дела.

„Със сигурност това ще е проблем пред членството ни в еврозоната. В този момент Гюров трябва да води разговори във Франкфурт, а не да е в отпуск“, каза Дянков. Бившият финансов министър от първото правителство на ГЕРБ препоръча управителят на БНБ Димитър Радев да поиска от парламента да назначи нов подуправител на мястото на Гюров. „Има достатъчно подготвени хора, които може да поемат тази позиция. Гюров не беше подготвен, той затова и отсъстваше от темата“, каза Дянков.

„Него просто го няма“, беше оценката на Дянков за Гюров.

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News